Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – NAVADNI REGRAT, NAVADNI RMAN IN NAVADNI ZVONČEK

Pri navadnem regratu iz dokaj dolge razrasle korenine poženejo podolgovati listi, ki so pri dnu združeni. Okroglo steblo je pokončno z dolžino 10 do 13 cm. Vsako steblo nosi po en cvetni košek. V košku se stiskajo cvetovi jezičaste oblike. Ob slabem vremenu se socvetje zapre. Drobne plodove lahko naokrog nosi tudi veter. Najdemo ga na pašnikih, travnikih, vrtovih…

Cveti aprila in maja. Je zelo iskana rastlina. Posušena korenina lahko med drugim nadomesti kavo. Iz regrata lahko naredimo čudovito solato. Cvetne popke pa se lahko vlaga v kis. O regratu se lahko piše vsepovprek, saj velja za zelo iskano rastlino. Kadar se pojavlja na pašnikih so nad njimi najmanj navdušeno kmetje.

Navadni rman so črtalasti listi, ki se nahajajo na steblu max višine 80 cm.- na nek način so to razcepljeni listi. Cvetovi so načeloma beli, temnorožnati ali pa svetli. Uspeva na gozdnih obronkih ali posekah. Cveti vse poletje in tudi kar nekaj časa v jeseni. Rastlina je znana kot sredstvo za ustavljanje krvavitev. V pomoč je tudi pri želodčnih in črevesnih boleznih. Povečuje našo odpornost in spodbuja ledvice k pravilnemu delovanju. Uživati jo moramo v zmernih količinah. Lahko jo uporabljamo v prehrani ali pa kot začimbo.

Pri navadnem zvončku se modro zelenkasta lista prikažeta iz podzemne čebulice, pogosto, ko je še vse zasneženo. Ta dva lista skrivata pokončni cvet. Cvet prileze ven v zalistju z ovršnih listov. Beli cvet se počasi kimasto povesi. Sestavljen je iz dveh krogov listov: zunanji trije in notranji. Uspeva v zavetju visokih dreves in grmih. Cveti februarja in marca. V srednjem veku so ga uporabljeli kot zdravilo. Vendar je lahko zaužitje čebulnice tudi nevarno. Povzroča lahko bruhanje in slabosti. Njeni cvetovi nas pričnejo razveseljevati že takrat, ko ostale rastline še spijo. Zvončke se sadi na travnate površine, obrobke ali pa pod drevesa.

VIR : STRGAR SATLER, B. 1.izdaja. Ljubljana : Založba Prešernova družba, 2007

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook