Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – NEGA KONJA

Pozimi porabimo za nego in jahanje konja cca dve uri na dan.potrebno je vedeti, da ga je potrebno hraniti dvakrrat do trikrat na dan. Pozimi je za konje zelo pomembno, da so nastanjeni v kvalitetnem okolju. Dober hlev naj bo znotraj visok vsaj 3,20 metra. Je pa priporočljivo, če je nekoliko višji. Boks naj ima napajalnik za vodo in nastavek za lizalni kamen. Stene in stranice v hlevu naj bodo trdne in gladke. Izogibati se moramo ostrim robovom. Če so stene iz desk je priporočljivo, da so debele vsaj 4 cm. Tudi streha močno vpliva na prezračevanje v hlevu. Tla so v hlevu pogostokrat betonska. Pomembno je to, da imajo tla odtoke za vodo in za urin.

Količina hrane je odvisna od konjeve starosti, kondicije in dela, ki ga opravlja. Prehrana mladega konja je drugačna kot prehrana starejšega konja. Konj, ki je namenjen rekreaciji potrebuje manj zrnate hrane, kot pa tekmovalni, ki stalno hodi po tekmovanjih. Ogljikovi hidrati si nujno potrebni za energijo. Beljakovine so potrebne za formiranje mišic, kože, krvi, mleka… . danes pa konje mnogo proizvajalcev zalaga z briketi. Briketi so že pripravljena mešanica hrane, ki je narejena po strokovnih kriterijih. Paziti moramo le, da izberemo pravilno vrsto briketov.

Veliko pozornosti pa moramo nameniti negi kože. Konja ne krtačimo samo , zato, da bi bil videti lepši. Pogostost in temeljitost pri čiščenju kinja sta odvisni od načina, kako konja vzdržujemo in od letnega časa. Če konj večino časa preživi na pašniku potrebuje še maščobo, ki ga zavaruje pred mrazom in pred dežjem. Pretirana nega pa bo vsakemu konju preprečila naravno zaščito pred vremenom. Čisto drugače pa je, če je konj v hlevu. Tam ga moramo vsak dan krtačiti in masirati. Preveč maščobe, dlak, prahu… moramo odstraniti. Če tega ne storimo se lahko pore zamašijo , kar pa onemogoča pravilno uravnavanje telesne teže. Najboljši čas za temeljito čiščenje je po opravljenih vajah, ko se je konj že posušil. Nikoli ne smemo konja pustiti pokritega z umazanijo in suhim potom. Poleti večina konj po delu uživa v prhanju.

Za nego kopit, potrebujemo klina za kopita, konjsko ščetko in čopič. Priporočljivo je kopita očistiti pred opravljenim delom in takoj po njem. Na tak način lahko ugotovimo, če je konj stopil na kaj ostrega. Če pa to naredimo šele o nekaj dneh se lahko razvije huda infekcija.

Konj, ki je redno zunaj, potrebuje nove podkve vsakih šest do osem tednov. Podkve namreč ščitijo isteno kopita.

Striženje je nekakšen lepotni postopek, pri katerem odstranimo prepogoste dlake. Na kakšen način naj bo konj ostrižen je povsem odvisno od njegove pasme. Dlake od repa lahko postrižemo, populimo ali pa obrijemo. Kdlake na nogah lahko postrižemo ali pobrijemo s pomočjo posebnih škarij ali brivnika.

VIR: HERMSEN, J. et.al. Konji in konjeniški šport. Ljubljana : Prešernova družba, 1998

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook