Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – OBREZOVANJE VRTNIC

Ni točno določenega obdobja kdaj naj obrezujemo vrtnice. Praktično jih lahko obrezujemo skoraj vedno, ko le te mirujejo. Obstaja pa nekaj nasvetov, ki govorijo o tem kdaj naj jih obrezujemo.

Če zmrzuje sveže obrezani poganjki radi odmrejo. Zato velja pravilo, da pa ne smemo obrezovati v obdobju, ko je zmrzal. Praksa kaže, da se marca obrezuje v južnejših predelih, aprila pa v severnejših predelih. Po tem času se rastline začnejo vračati v življenje. Lahko pa vrtnice obrežemo tudi, ko popolnoma mirujejo. Tak sistem imajo običajno vrtnarji, ki načeloma obrezujejo jeseni in pozimi. Ta čas je za obrezovanje sicer nekoliko kritičen.

Odmrli poganjek prepoznamo po tem, da ta postane bledo rjave barve in se zgrbanči. Odmrtje se lahko po poganjku širi zelo hitro. Če te spremembe opazimo dovolj zgodaj in je razvoj odmrlosti v začetni fazi, obstaja možnost, da ga še lahko zavremo. Pomembno je, da vseskozi odstranjujemo odmrli les.

Pogostokrat se sprašujemo zakaj moramo sploh obrezovati. To počnemo zato, da spodbudimo razvoj novih poganjkov. Iz tega se bodo razvili lepi in močni svetovi. V kolikor ne obrezujemo, bi poganjki kaj kmalu začeli propadati. Vse zelo tanke poganke je priporočljivo, da jih kar odstranimo. Z samim obrezovanjem vrtnici tudi dajemo obliko in ji polepšamo izgled.

Za obrezovanje nekateri uporabljajo nože, veliko lažje pa je, če to delamo kar z vrtnimi škarjami. Cenene škarje so lahko celo škodljive, saj te običajno ne delajo lepih in dobrih rezov. Običajne vrtne škarje so lahko zelo koristne, če jih redno vzdržujemo. Rez naj poteka nekje 2 cm nad očesom. Obvezno mora biti obrnjen navzdol in stran od očesa v kotu 45 stopinj. V kolikor očesa ne najdemo na mestu, kjer bi moral biti si s tem ne delajmo skrbi. Morda bo to vlogo prevzelo nižje oko.

Sorto Plezavke je dokaj lahko obrezovati. Glavnih poganjkov ne smemo rezati, razen v izjemnih primerih. Ko ta sorta odcveti je najbolje, da poganjke čisto izrežemo, vendar le tiste, ki so nosili cvetje.

Vir: GIBSON,M. et.al. Vrtnice. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1993

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook