Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – OREH

Oreh naj bi po nekaterih podatkih izviral iz Irana. Po nekaterih virih pa naj bi najprej uspeval na Kitajskem od koder naj bi se razširil naprej po svetu. Je najpomembnejše lupinasto sadje na svetu. Največ orehov pridelajo v ZDA. Pri nas oreh raste že zelo dolgo, ne vemo pa ali je oreh pri nas avtohtona vrsta ali je bil morda k nam prinešen iz drugih krajev.

Pri nas načeloma raste le navadni oreh. Ta zraste tudi do višine 35 metrov. Ima močno deblo in razvejano košato krošnjo. Listi so sestavljeni iz petih do devetih lističev, ki so najprej rdečkasti potem pa so zeleni. Pri nas oreh raste po celi Sloveniji vse do nadmorske višine 1000 metrov. Najbolj pa je razširjen v severovzhodni Sloveniji. Orehova jedrca so zelo prijetnega okusa. Vsebujejo olje, vodo, beljakovine, pepel in sladkor.

Če redno uživamo zmerne količine jedrc nam te pomagajo pri znižanju maščob in holesterola v krvi. Dokazano je, da orehi tudi sproščajo in pomirjajo. Pomagajo nam pri presnovi in krepijo srce in pljuča. Zelene lupine orehov namočene v domače žganje so lahko tudi zdravilo za želodec. Orehe je priporočljivo uživati surove, lahko pa tudi v kombinaciji z soparjeno zelenjavo.

Zelo je cenjeno tudo orehovo olje, ki pomaga pri uravnavanju telesne teže in nam čisti kri. Spodbuja pa tudi delovanje ledvic. Zelo okusen pa je tudi prigrizek orehovih kroglic. Oreh je pomembna sestavina pri poticah in prekmurskih gibanicah, pa tudi pri ostalih sladicah in jedeh.

Orehove liste obiramo, ko povsem zrastejo. Uporabljamo lahko sveže ali pa jih posušimo na soncu. Spravljamo jih lahko tudi v kartonskih škatlah. Plodovi so zreli takrat, ko izpadejo ven iz lupine. Takrat iz njih očistimo ostanke lupine in jih očistimo. Orehe prej ali potem posušimo na soncu. Kot je že bilo omenjeno lahko jedrca uporabljamo za zdravstvene namene. Ta pa nikakor ne smejo biti nezdrava in žarka.

Vir: MIHAJLOVIĆ, B., M. KUNEJ in M. BREGAR : Zdravljenje s sadjem in zelenjavo. Založba Kmečki glas, 1997

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook