Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – OSNOVNE PASME IN NJIHOVE ZNAČILNOSTI

Kraljevi holandski in toplokrvni konj je bil vzrejen iz osnovne črede pokrajin Gelderland in Groningen. Ti konji imajo dober korak, nizek kas in okoren galop.

Ameriški standardbred je znan po izjemnem kasu in je ena najhitrejših pasem na svetu. Te konje pogosto videvamo na kasaških tekmah, uspešni pa so tudi pos sedlom inv sulkiju. So zelo skladni, imajo veliko energije in so hkrati zelo vzdržljivi. Visoki so od 150 cm do 161cm.

Fjordski poni je krem ali rumene barve. Ima pokončno grivo. Sprva so ga uporabljali za delo na manjših posestvih, danes pa se ga uporablja predvsem za rekreacijo. Ima pa precej močan korak. Njegova povprečna višina je 130 do 142 cm.

Holjštanski konj je bil v preteklosti močan in eleganten konj primeren za vožnjo s kočijo, pa tudi za jahanje. Obnaša se odlično, tako pod sedlom kot tudi pod vpregi. Ima zelo dober značaj. Njegov korak je dolg.

Hanoveranec mogoče spominja na vzhodnopruskega konja, kateri ima prijazen začaj in še lepši temperament. Njegove kosti so močnejše, njegova zgradba pa je dokaj težka. Ta konj je idealen za jahanje in razna tekmovanja. Ima dolg korak, energičen kas in elastičen galop.

Arabski konj slovi po svoji eleganci in čistosti krvi. Ta konj je zelo odporen in hrati zelo vzdržljiv. Giblje se zelo elegantno. Njegova glava je zelo značilna: je manjša s širokim čelom, ozkim nosom in konkavne oblike. Njegova povprečna višina je 13 do 15 dlani. Načeloma pa ne tehta več kot 500 kg.

Angleški polnokrvni konj je najbolj znan zaradi svojih dirkalnih sposobnostih. Uporaben je tudi za dresuro in skakanje. Je lepo grajen in ima močno in hkrati mišičasto telo. Zaradi svoje zgradbe ima dolg korak, nizek glas, močan galop in velike skakalne sposobnosti..

Konj pasme Shire je najslovitejši angleški hladnokrvni konj. Tehta okoli 1200 kg. Ima vse kvalitete vprežnega konja. V pretekosti so ga uporabljali za delo na kmetijah.

Lipicanec dolguje svojo slavo španski jahalni šoli. Sicer pa izvira iz Slovenije. To je zelo inteligenten konj, ki pa se zelo rad uči. Sedem let potrebuje tak konj, da je sposoben nastopati v konjskih dirkah. Nekateri Lipicanci nastopajo še pri več kot dvajsetih letih. Lipicanec ima prožen glas z okroglo akcijo, zaradi česar je primeren za visoko dresuro. Njegovo tel je simbol moči. Najpogosteje je bele barve, visok pa je od do 15 do 16 dlani.

Welški poniji so razdeljeni glede na višino. Tisti, ki so majhni sodijo v razred A. tisti, kipa so v kategorijah B in C pa so tipični lahalni poniji. Poniji iz razreda B imajo še tujo kri, predvsem Arabsko.

Islandski poniji so zelo vzdržljivi gorski konji. Imajo precej veliko glavo, čokato telo in močne noge. Njegovo gibanje je zelo posebno, saj v kasu premika hkratii zadnjo desno nogo in sprednjo. Visok je od 12 do 13 dlani.

VIR: HERMSEN, J. et.al. Konji in konjeniški šport. Ljubljana : Prešernova družba, 1998

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook