Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – PEHTRAN ZA SRCE IN KRVNI SLADKOR

Če poznate okus pehtrana v potici in smetanovi omaki, se pripravite na presenečenje ter odkrijte še njegovo pikantnost in zdravilnost.

Pehtran je verjetno najbolj priljubljena začimba pri Francozih že od poznega srednjega veka.

Pehtran je sorodnik pelina. Njegova topla, rahlo sladka aroma malo spominja na janež, bergamotko in cimet. Predvsem posušeni listi dobre kakovosti, ki so močno zelene barve, spominjajo na cimet.

Poznamo dve vrsti pehtrana, in sicer ruskega, ki je robusten in odporen ter francoskega, ki je občutljiv in aromatičen.

Kaj vsebuje pehtran?

Francoski pehtran vsebuje do 3 % eteričnih olj, od katerih je 80 % estragola. Preostali del tvorijo evgenol, cimetova kislina, kampen in limonen. Ruski pehtran ne vsebuje estragola, zato tudi nima izrazite arome. Pehtran vsebuje tudi kumarin in obilico drugih snovi, med drugim tudi veliko joda, rudnin ter vitamin A in C.

Kako deluje pehtran?

Prebava
Pehtran spodbuja apetit in je dobrodejen za želodec. Pomaga pri slabi prebavi, napenjanju, preobilici želodčne kisline, kolcanju in vretju v črevesju.

Čiščenje
Pehtran pomaga pri izločanju seča, je izredno koristen pri putiki, revmatizmu, zastajanju urina ter oslabljenem delovanju ledvic in sečnega mehurja. Deluje tudi proti črevesnim zajedavcem, predvsem glistam.

Drugo
V srednjeveških knjigah je zapisano, da pehtran pomaga pri motnjah presnove, spodbuja menstruacijo in pospešuje potenje. Tradicionalno mu pripisujejo blaženje bolečin, predvsem pri zobobolu, uporabljali pa so ga tudi kot nežno pomirjevalo.

Sodobna znanost o pehtranu

Pehtran je začimba z zanimivimi zdravilnimi močmi, ki se nekoliko razlikujejo od večine drugih začimb: vsebuje ogromno antioksidantov in protivnetnih snovi, salicilno kislino ter nekatere druge fito-spojine, ki delujejo varovalno na srce in žilje, varujejo pred rakavimi tvorbami in drugimi kroničnimi boleznimi, kot je sladkorna bolezen.

Obstaja veliko izsledkov in dokazov o učinkovanju rastlinskih vrst rodu pelinov pri zdravljenju sladkorne bolezni. Za ruski pehtran so dokazali, da so prav polifenolne spojine tiste, ki znižujejo raven glukoze v krvi.

pehtran-v-lonckuPehtran deluje proti hiperglikemiji in je lahko potencialno zdravilno pri sladkorni bolezni.
Znanstveniki so dokazali tudi učinkovitost pehtrana pri odpravljanju vročinskih krčev (febrilna konvulzija), ki se pojavljajo pri majhnih otrocih v starosti od 3 mesecev do 6 let. Gre za vrsto epileptičnih napadov, ki se pojavljajo pri povišani temperaturi nad 38,5 °C. Dokazali so, da je pehtran naravni antikonvulzant (deluje proti mišičnim krčem), obenem pa potrdili upravičenost uporabe pehtrana pri epilepsiji. S kombinacijo eteričnih olj, ki jih vsebuje, vpliva na delovanje možganov.

Prekomerna aktivnost trombocitov je eden izmed dejavnikov za pojav tromboze in ateroskleroze. Dokazali so, da pehtran zavira agregacijo in adhezijo (lepljenje stene žil) trombocitov. Pehtran je tako učinkovit antikoagulant in je osnovna izbira pri srčno-žilnih boleznih.

Nevarnosti pri uporabi

Priporočljivo je, da se ga v primeru nosečnosti zogibamo, sicer pa je več kot dobrodošel.

 

VIR : http://www.mojezdravje.net/pehtran-za-srce-in-krvni-sladkor/

ZANIMIVOST – PEHTRAN ZA SRCE IN KRVNI SLADKOR

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook