Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – PODUST

Njeno telo je valjasto in ob bokih nekoliko sploščeno. Ustna reža je podstojna in ima izjemno ostre robove. Spodnji plavuti so oranžne , rdeče, včasih pa tudi vijoličaste. Zraste lahko več kot 50 cm in doseže težo več kot 2 kg.

Naseljuje tekoče vode, predvsem srednjo Evropo, porečje Donave in delno tudi Rena. Na zahod seže vse do Nizozemske , na vzhod pa tudi v Ukrajino. Je izjemno družna in talna riba, ki se pozimi umakne v globine. Na prvi pogled jo lahko opazimo po značilnem obračanju med pobiranjem hrane. To je riba, ki je v naših vodah močno razširjena, nekateri ribiči ji pravijo kar »pečenka«. V postrvjih vodah je izjemno nezaželena, saj lahko povzroča škodo na ikrah. Dobro se prilagodi v zelo hladni vodi.

Drsti se med marcem in majem, vse je odvisno od vodne temperature. V toplejših vodah se to zgodi prej, v hladnejših pa pozneje, kar je povsem razumljivo.

Na zahtevno tehniko lova je podust naša najbolj priljubljena riba za beličarjenje s plovcem. Za ulov potrebujemo dovolj močno beličarico in ustrezno tanjšo vrvico. Lovimo jo na testo, deževnija, sir in še bi se kaj našlo. Najboljša vaba pa je seveda kruh. Za uspešen ulov je priporočljivo prej krmiti ribo, da jih tako privabimo in zadržimo na enem območju. Prijema kratko, vendar izjemno sunkovito.

Ob prijemu potisne vabo na tla. Tak postopek je značilen predvsem , kadar lovimo na varianto kruha. To ribiču avtomatsko nakaže že najmanjši nagib plovca, zato je treba kar se da hitro zategniti. V mirni vodi prijema bolj počasi in ne tako močno. Meso te ribe je izjemno dobrega okusa.

Vir: SVETINA,M. in Verce, F : Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana : Založba Delo, 1969

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook