Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – PORTULAK

Že stoletja ga gojijo na Kitajskem, v Indiji in v Egiptu. Danes ga pridelujejo po vsem svetu, predvsem pa na območjih z zmerno toplim in tropskim podnebjem.  Portulak je pokončne rasti in ima dokaj velike liste. Poznamo več sort te zelenjave.

Semena posejemo pozno spomladi v zaprt prostor. Nato ga  presadimo v sejalne posodice. Ko mine nevarnost pozebe in ko se semena okrepijo jih lahko presadimo na prosto. Lahko pa jih že prej posadimo na prosto, vendar moramo paziti, da na tem območju ni zmrzali. Rastline moramo redčiti na razdaljo 15 cm. Uspeva na sončnem, toplem in zavarovanem območju, kjer je odcedna prst. Ko se cvetovi razvijejo jih moramo takoj potrgati.

Koledar oskrbe:

  • POMLAD- sejemo v zaprt prostor ali na stalno mesto.
  • POLETJE- gredo plevemo in po potrebi tudi zalivamo.
  • JESEN- odrasle rastline porežemo in s tem spodbudimo rast.
  • ZIMA- v pozni zimi posejemo zgodnji posevek v rastlinjak

Obdobje pobiranja lahko podaljšamo tako, da semena posejemo na začetku ali v sredini pomladi. Lahko pa tudi na začetku ali v sredini jeseni. Rezati pa ga moramo sproti. Po nevarnosti pozebe presadimo sadike v posode, kjer jih moramo tudi redno zalivati. Trgati moramo mlade poganjke, stebla in liste. Rezati ga lahko začnemo že po petih tednih. Rast novih poganjkov dosežemo tako, da redno pobiramo pridelke.

Portulak pa lahko napadejo tudi različne bolezni, med katere pa sodijo tudi polži. Gre se tudi za zdravilo, ki pomaga pri suhem kašlju, pri otečenih dlesnih ali pri težavah s krvjo. Preprečimo pa lahko tudi srčni napad in okrepimo obrambni sistem telesa. Tistim, ki imajo težave s prebavo pa se uživanje te rastline odsvetuje.

Pred uporabo moramo liste previdno oprati, saj so listi pogostokrat zaradi polegle rasti umazani. Lahko pa jih tudi po hitrem sistemu skuhamo, vendar je potem okus nekoliko slabši. Nekoliko starejše liste pa lahko vložimo v kis.

Gre se za zelenjavo, ki je pri nas nekoliko manj poznana. Zato je prav, da si vsak vrtnar prebere kaj o tej zelenjavi in jo mogoče začne tudi sam pridelovati.

VIR : BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook