Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – PRIPOMOČKI ZA INTEGRIRANO PRIDELOVANJE

Zelo pomembno je, da imamo na voljo ustrezne pripomočke za pridelavo zelenjave. Ti pripomočki so lahko različni materiali v različnih oblikah. Če želimo pospešiti rast zelenjave, moramo uporabiti različne metode za zastiranje tal. Dokazano je, da materiali za zastiranje tal zmanjšujejo pojave različnih bolezni. Uporaba materialov za zastiranje omogoča hitrejši in boljši razvoj celotnega koreninskega sistema. Ti materiali so lahko organski ostanki ali razni sintetični materiali. Učinkovitost zatiranja se opazi na kumarah, solatah, kolerabicah, paradižnikih, bučkah in lubenicah.

Če imamo majhne obdelovalne površine materiale polagamo ročno. V primeru, da gre za večje obdelovalne površine pa to počnemo s posebnimi stroji.

Folije načeloma uporabljamo v trakovih. Njihove robove moramo previdno obdelati. Če zastiramo s prosojnimi folijami, s tem dosežemo boljše ogrevanje zemlje. Uporabljamo jih predvsem spomladi, saj z njimi pospešimo kalitev.

Če zastiramo s črno folijo, s tem posevke obvarujemo pred plevelom. Bele neprosojne folije pa prepuščajo sončne žarke. Med pripomočke sodijo še razne motike, lopatke…

Še vedno pa premalo ljudi ve kaj sploh pomeni pridelovati integrirano hrano. To je način pridelave, kjer je bistvenega pomena pridelati svežo, okusno zelenjavo ter zelenjavo z višjo kakovostjo. Upoštevati pa morajo tudi nekatera načela: strokovno uporabo gnojil, doseganje najmanjšega negativnega vpliva na okolje, vzpodbujati uporabo biotičnih pripravkov…

Namen take pridelave je tudi, da dosežemo čim krajšo pot od mesta pridelave do končnega potrošnika. Taka zelenjave je bolj kakovostna in sveža. Veliko kmetij pri nas prideluje tako zelenjavo, saj ljudje vedno več pozornosti namenjajo tako pridelani zelenjavi.

V Sloveniji se izvaja shema integrirane pridelave za področje poljščin, sadja, grozdja in zelenjave. Tehnologija pridelave je natančno določena v pravilniku

Nekateri kmetje sami tržijo svoje integrirane produkte, nekateri pa preko zadrug ali drugih trgovin. V Sloveniji pa so zaživele tudi tržnice, kjer prodajajo tako zelenjavo. Kmetje in kupci so nad prodajo zelo zadovoljni, kar jim daje motivacijo za naprej.

Že leta 2006 je bilo v ta sistem vključenih več kot 6.00 pridelovalcev iz celotne Slovenije. Ta številka pa iz leta v leto narašča, kar je zelo pomembno. Za kmete pomeni integrirana pridelava nadzorovani sistem kmetovanja.

 

Vir: OSVALD, J in M. OSVALD : Integrirano pridelovanje zelenjave. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2003.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook