Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – PRIPRAVA RASTIŠČA ZA TRATO

Ko se odločimo, da si bomo uredili trato moramo vedeti, da bomo morali v to vložiti kar nekaj truda in časa. Trata običajno ostane celo življenje oziroma kar nekaj let. Ko smo rastišče po grobem zravnali, mu preden ga potlačimo in pograbimo dodamo debelo plast šote. Lahko pa uporabimo tudi uležan vrtni kompost ali hlevski gnoj.

Skoraj na vseh podlagah je priporočljivo šoti dodati še splošno gnojilo. To pa ne velja za podlage, ki so zelo rodne. V kolikor je prostor dobro prepusten in raven, zrahljamo površino do globine približno 12 cm. Nato dodamo šoto ali že zgoraj omenjeno gnojilo. Vse skupaj moramo dobro pohoditi.

Priprave za vzgojo trat se lahko lotimo praktično kadarkoli, vendar moramo paziti, da prst takrat ni lepljiva ali mokra. Lepljivo ilovnato podlago je najbolje pripravljati jeseni. V prvi sušni dobi pozne zime površino pregrabimo, pohodimo in potem znova pregrabimo. Priporočljivo je lažje prsti pripravljati poleti, da jih lahko zasejemo oziroma prekrijemo v zgodnji jeseni.

V kolikor nam razmere omogočajo je priporočljivo, da se lotimo priprave prsti nekaj mesecev prej. Vse plevele sejance in trajne plevele, ki se pojavijo v tem času lahko kemično uničimo ali pa jih okopljemo. Za trato so zelo neugodna mokra in prepojena tla. na teh površinah trate ne bodo lepo uspevale. V kolikor voda zastaja samo v mokrih zimah, je priporočljivo, da trate ne uporabljamo vse dokler se sama naravno ne izsuši.

Za odvod vode so najbolj primerne plastične cevi, ki jih v globini 30-45 cm napeljemo preko cele trate v jarek. Priporočljivo je, da imajo vsaj malo nagiba. Kjer pa ni veliko vode, lahko tam namesto cevi damo nekaj cm grobega gramoza. V kolikor pa odvoda vode nikakor ne moremo izvesti, je takrat edina možnost, da naredimo dvignjene trate. Na tla nasujemo nekaj cm gramoza in jo potem pokrijemo z vrhnjo plastjo.

Novonastali trati najbolj škodijo kupi prsti s spodnjih plasti, če je z njimi popolnoma prekrita vrhnja rodna prst. Največkrat se to naredi na pobočjih. Površina trate mora biti gladka, vendar pa ni pogoj, da mora biti popolnoma vodoravna. Lahko je malo nagnjena, vendar le takrat, ko ji to dopušča zemljišče. Pri pripravi moramo paziti, da bomo pripravili podlago tako, da jo bomo lahko kasneje tudi brez problemov kosili.

VIR : BECKETT,K.et.al. Fuksije. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1994

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook