Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – PRVA POMOČ ZA KONJE

Zelo je pomembno, da imamo v hlevu tudi prvo pomoč za naše konjičke. Spoštovati moramo pomembnost opreme in jo znati pravilno namestiti. Najbolj nujna oprema je:

  • Mazilo za rane
  • Škarje
  • Termometer za merjenje temperature
  • Žepna svetilka
  • Lepilni trak
  • Blazinice in povoj
  • Rokavice, nosna zadrga, dva povodca

Obveze imajo lahko zelo različne vloge. Rano lahko ščitijo pred umazanijo, lahko pa preprečuje otekanje, kar pomeni, da je oporna obveza. Močne krvavitve lahko zaustavi kompresijska obveza. Pravilnega obvezovanja se lahko naučimo na različnih tečajih, ali nas nauči izkušeni konjar. Seveda pa moramo potem tudi vaditi na svojem konju, na mestih kjer ni poškodovan. Na trgu imamo zelo veliko različnih materialov za pomoč živalim. Nekateri materiali so bolj kvalitetni, nekateri pa manj. Priporočljivo je, da kupimo kvaliteten material.

Zaščitna obveza- na rani, ki je očiščena položimo sterilno gazo za rane. Čez njo pa namestimo vezilno vato, ki jo odrežemo že pred namestitvijo. Oprijemalni povoj nameščamo v prehodu od srednjega dela proti spodnji tretjini piščalnice. Glava povoja naj bo ves čas ob nogi.

Za oporo otekline je obvezovanje popolnoma enako kot pri zaščitni obvezi. Pomembno je, da je podlaga dovolj debela. Imobilizacijske obveze običajno ostanejo na poškodovanem predelu nekoliko dalj časa. Krvavitev lahko ustavimo tako, da močno pritisnemo na rano. Najprej pritisnemo s čisto tkanino, ki ne pušča ničesar za seboj. Nato pa na čisto enostaven način namestimo na to mesto kompresijsko obvezo. Krvavitev se ustavi zaradi pritiska na samo rano. Med samim obvezovanjem se krvavitev načeloma še ne ustavi. Prepojene obveze ne odstranimo, temveč jo še malo bolj zategnemo.

V kolikor moramo na mesto, ki je poškodovano namestiti določena zdravila lahko to storimo tako, da s zdravilom prepojimo obvezo preden jo namestimo in ko jo namestimo. Za obvezovanje kopita pa poznamo več različnih metod. Lahko uporabimo platno za vreče, vreče iz jute ali pa plastične vreče. Najbolj enostavna pa je metoda, da uporabimo znani materialm da najprej namestimo vato in jo na koncu pritrdimo.

VIR: RUSBULDT. A. et.al. Moj konj je zbolel-kaj zdaj? 1. natis. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2009

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook