Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – PUSTOLJUB

Raste predvsem ob morju v severni Evropi in na obalah Baltskega in Črnega morja. Obmorsko zelje je nekoč veljalo za aristokratsko zelenjavo. Danes so le redki vrtnarji, ki ga sadijo. Je pa zelo okusen in ni preveč zahteven za gojenje. Sorta Lily white ima stebla bele barve, da pa obilen pridelek.

Vzgojimo ga lahko tudi iz semena, lahko pa ga razmnožujemo tudi z stebelnimi poganjki. Za rast potrebuje veliko sonca. Dobro uspeva v globoki, bogati in odcedni zemlji. Spomladi pred sajenjem na gredo damo nekaj preperelega komposta. Pustoljub rodi približno 5 do 7 let. Nato je treba rastline zamenjati, zato, da tla res dobro pripravimo. Pred saditvijo pomladi odstranimo vse popke, razen tistega, ki je najmočnejši. Zelo pomembno je, da ga redno zalivamo in ga včasih tudi pognojimo. Gredo je potrebno vseskozi pleti in jo vzdrževati. Orumenele liste jeseni potrgamo. Pobirati ga prenehamo spomladi. Ko nastopi suša ga moramo močno zalivati.

Koledar oskrbe:

  • POMLAD- pustoljub silimo na prostem
  • POLETJE- v sušnem vremenu zalivamo, plevemo in občasno pognojimo
  • JESEN- odstranimo rumene liste
  • ZIMA- izkopljemo korenike za siljenje

 

Ogroža pa ga zemlja, ki je okužena z golšavostjo kapusnic. Škodujejo pa mu tudi bolhači. Med drugim pa ga lahko sadimo tudi v cvetlične obrobe. Najboljši je, ko je svež. V hladilniku ga lahko hranimo od 2 do 3 dni. V preteklosti so pustoljub zložili na popečen kruh in ga zabelili z maslom. Uporabimo ga lahko tudi kot predjed ali kot sestavino v kakšni omaki. Mladi cvetni poganjki so izjemno okusni, sploh, če jih na hitro pokuhamo.

Zelo pa je enostavno pripraviti omleto s pustoljubom.  Najprej ga temeljito speremo in povežemo v šopke. Nato ga skuhamo v vreli vodi. Zatem jih dobro odcedimo in postavimo v nepregorno posodo. Kasneje naredimo bešamelno omako, kateri dodamo sir. Nastalo omako prelijemo čez zelje, nato pa jed spečemo v pečici, ki jo moramo predhodno vklopiti in segreti na primerno temperaturo.

 

Vir: BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook