Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – RAZMNOŽEVANJE SKALNIH IN ALPSKIH RASTLIN

Veliko ljudi razmnožuje rastline z velikim veseljem, saj vedo, da je to seme naravno in bolj zdravo. Tudi razmnoževanje skalnih in alpskih rastlin je povsem enostavno. Razmnožujemo lahko na veliko načinov. Največkrat se razmnožuje s semeni, potaknjenci in deljenjem. Sistem razmnoževanja z potaknjenci je malo poseben, saj moramo imeti propagator ali pokrito gredo. Najbolje pa je, če imamo kar hladno pokrito gredo. V taki peščeni gredi uspevajo potaknjenci skoraj vseh alpskih rastlin.

Potaknjenci so lahko celi poganjki s steblom in listi. Pri mnogih skalnih alpskih rastlinah uporabimo bazalne potaknjence. To so poganjki, ki poženejo iz tal ali tik nad njimi. Lahko jih tudi odtrgamo, in sicer jih potegnemo navzad in navzdol. Lahko pa jih tudi odrežemo z ustreznim nožem. Takim potaknjencem rečemo » potaknjenci s peto«.

Na vsakem potaknjencu pustimo samo šest listov. Če je več listov ti ne dobijo dovolj vlage in zato ovenijo. Premalo listov pa lahko pomeni premalo fotosinteze. Rast korenin se takoj upočasni. Prede sajenjem lahko spodnji del potaknjenca pomočimo v poseben prašek za ukoreninjanje. Pravi čas za njihovo nabiranje je pozno v poletnem času. Rastlina nam na vrhu pokaže ali se je potaknjenec ukoreninil.

Oblika » deljenje » je primerna za skalne in alpske rastline. Dovolj zrelo rastlino izkopljemo in pazljivo potegnemo narazen. Togo steblo po potrebi tudi porežemo z nožem. Vzgoja semen je osnovna oblika razmnoževanja vseh cvetnic. Naravno skalijo takrat, ko je ugoden čas za rast sejancev. Načeloma je to spomladi lahko pa tudi kasneje. Je pa zanimivo, da semena alpskih rastlin dozorijo največkrat kar jeseni.

Semena alpskih rastlin posadimo takoj, ko ta dozorijo. To je lahko jeseni ali pozimi. Nato jih pustimo na mrzlem nekaj tednov. Ni pa potrebno, da jim zagotovimo popolno zmrzal. Obstaja pa še en način. Semena damo za kratek čas v hladilnik in jih kasneje prenesemo na toplo. Nato pa nadaljujemo postopek naprej do konca.

 

VIR : BECKETT,K.et.al. Fuksije. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1994

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook