Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – RAZPOREDITEV SADNIH DREVES

Razporeditev dreves nam lahko povzroči tudi nekaj težav, če o tem nismo dovolj poučeni. Skoraj vsakdo, ki živi v hiš,i ima v svoji okolici tudi vrt s sadnim drevjem. Nekateri imajo bujno domišljijo za saditev dreves na vrtu. Je pa potrebno vedeti, da ima vsako sadno drevo svoje potrebe za rast. Jablana je predvsem zelo občutljiva na lego na kateri se drevo nahaja. Sadja s koščicami potrebujejo sončno rastišče.

Zelo različna pa so tudi pravila za razdalje med drevesi. Med nekaterimi drevesi je lahko več prostora med nekaterimi pa manj, zato je priporočljivo, da se o tem prej poučimo ali povprašamo tiste, ki imajo s tem izkušnje. Površino, ki jo imamo, jo moramo čim bolj izkoristiti, saj le tako lahko naredimo sadovnjak lep. Pomembno je, da sadje zasadimo v več vrstah in sicer jih povečujemo od severa proti jugu, pri čemer so višja drevesa zadaj. Le tako lahko vsa drevesa dobijo dovolj svetlobe, ki jo potrebujejo za svojo rast. Vrt pa si lahko oblikujemo tudi s pomočjo jagodičevja, medtem ko lahko ribez uporabimo za živo mejo. To je samo ena možnost, katerih pa je mnogo in je težko reči katera je najboljša.

Zelo lepo pa je za videti tudi špalir iz sadnih dreves, ki hiši dodajo še dodaten navdih. Tak špalir največkrat naredimo iz grozdja, ki ga lahko potem odtrgamo in pojemo. Sadna drevesa v obliki špalirja ne dajo samo izjemnega videza, temveč tudi dobre pridelke. Za špalir ni dobra vsaka vrst grozdja. Če vsadimo trto močne rasti, bo ta kmalu prerasla špalir in bo potem njena rast nenadzorovana. Če pa opora stoji v horizontalni smeri, se bodo tudi veje razvijale v tej smeri. Grozdje mora biti dovolj oddaljeno od zidu in to je pravilo.

Že pred ali pa po postavitvi špalirja lahko posadimo drevnine, vendar jih bolj pogosto takrat, ko je špalir že postavljen. Med rastjo moramo pritrjevati veje na špalir. Načeloma drevnine na špalirju nimajo velikih zahtev, le vsako leto jih moramo skrbno in pravilno obrezovati.

Kot je že bilo omenjeno, take drevnine dobro in kakovostno obrodijo.

Napačna pa je trditev, da rastline v špalirju poškodujejo zid hiše. Vedno imajo ob sebi opore iz različnih materialov, ki to preprečijo.

Vir: HIMMELHUBER, P., A. MAČEK in K. KLADNIK : Sadovnjak. 1.izdaja, 1. Natis. Ljubljana : DZS, 2011

1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook