Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – RDEČEPERKA

RDEČEPERKA

Njeno telo je bolj sploščeno in visoko kot pri rdečeoki. Ustna reža je zelo majhna in hkrati tudi poševna. Njene oči so rumene ali rdeče. Hrbet te ribe je rjavo zelen. Prsni in hrbtna plavut so oranžne barve, ostale pa so živo rdeče. Prav rdeča barva se proti korenu stopnjuje in prav od tu je tudi dobila ime. Nekatere plavuti so lahko tudi bolj bele barve, vse je odvisno od okolja v katerem se nahaja. Doseže lahko več kot1 kg, v dolžino pa zraste do 40 cm. Dobro zraste predvsem v bolj toplih jezerih.

Za športni ribolov je rdečeperka dosti bolj pomembna kot rdečeoka. To pa zato, ker je večja in zapeta na trnku nudi močnejši odpor. Lovimo jo lahko z beličarskim priborom in pripomočki. Najboljše vabe so kruh, deževniki ali testo. Z zategom ni potrebno odlašati, saj vabo navadno globoko požre. Zanimivo je, da je lahko lov najbolj uspešen v soparnem in toplem vremenu. Za športnega ribiča je taka riba lahko izziv in jim je v veselje.

Drsti se od aprila do junija in sicer v jatah. To počnejo predvsem na obraslih plitvih obrežjih. Za samce je značilno, da dobijo izpuščaj.

Naseljene so po celi Evropi, ne nahaja pa se v Španiji, sredozemskih otokih in Peloponeza ter vse do visokega severa. Gre se za zelo družabno ribo tako stoječih kot tudi tekočih voda. Največkrat se nahaja na obraslih obrežjih ter v zgornjih vodnih plasteh. Rdečeperka je pri nas dokaj znana riba, saj jo pogosto najdemo tudi v naših vodah.

Vir: SVETINA,M. in Verce, F : Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana : Založba Delo, 1969

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook