Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – RUKVICA

Pridelujejo ga že več kot 6000 let. Sprva naj bi ga gojili v Indiji, tam kjer je uspeval riž. Njegov osrednji gomolj je valjaste oblike in ima vlaknaste korenine ter še nekaj stranskih gomoljev. Gojene sorte zelo poredko cvetijo. Delimo jih glede na barvo mesa in listna stebla. Razmnožujemo ga z zgornjim delom osrednjega gomolja ali stranskimi poganjki. Sadimo ga na razdaljo od 60 do 90 cm.

Dobro uspeva na težkih rodovitnih tleh, ki so obogatena z organskimi snovmi. Po potrebi pa tla obogatimo tudi še z kompostom ali preperelim gnojem. Potrebuje izjemno veliko vode, ne ogroža je tudi voda, ki zastaja. Najbolje uspeva ob kakšnih potokih. Na območjih, ki so dobro pognojena lahko drugi posevek posadimo kar med vrste.

Koledar oskrbe:

  • POMLAD- posadimo gomolje, ki so že naredili poganjke, zavarujemo jih pred mrazom.
  • POLETJE- gnojimo, zalivamo in plevemo.
  • JESENI- pobiramo pridelek

 

V spomladanskem obdobju posadimo gomolje, ki so že naredili poganjek v rastlinjak. Priporočljiva temperatura je 21 stopinj celzija. Skrb, da bi bilo vode preveč je popolnoma odveč.

To zelenjavo pa seveda lahko gojimo tudi v raznih posodah, v katerih mora biti veliko komposta z šotnim nadomestkom. Takoj po sajenju moramo površino dobro zaliti. Listni ožig je bolezen, ki lahko napade ta

  1. Napadejo pa ga lahko tudi listne uši in rdeča pršica. V tropskih območjih taro gojijo kot zelo pomembno in uporabno živilo.

Dozori po 7- 11 tednih. Osrednje gomolje poberemo, manjše pa shranimo in jih v naslednji sezoni uporabimo za seme. Nepoškodovane gomolje lahko očistimo in jih shranimo. Pri ravnanju s to zelenjavo pa moramo biti tudi zelo previdni. Pri delu z gomolji si moramo obvezno namestiti rokavice. To pa zato, da nas pri lupljenju ne bi pekla koža. Vsa ta previdnost je potrebna zato, ker ima taro v lupini manj kalcijevega oksalata. Preden gomolje začnemo jesti, jih moramo vedno dobro skuhati.

Gomolje lahko pražimo, kuhamo ali jih uporabimo v kakšni omaki. Mlade obeljene poganjke pa lahko pripravimo kot beluše.

 

Vir: BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook