Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – RUKVICA

Gojili so jo že Rimljani, izvira pa iz Sredozemlja in vzhodne Azije. V Severno Ameriko so jo prinesli priseljenci italijanskega rodu. Gre se za rastlino pokončne rasti, ki zraste do 1 metra v višino. Ima dlakava stebla, nazobčene liste in belkaste cvetove.

Semena sejemo zaporedoma na 2 do 3 tedne od pomladi naprej. Posadimo jo v cca 12 mm globoko luknjo, razmik pa naj bo 30 cm. Vzklije že pri dokaj nizkih temperaturah. V toplejših krajih semena posejemo lahko tudi pozimi ali v pomladi. Najbolje uspeva na vlažnih tleh v polsenci.  V sončnem obdobju ji moramo priskrbeti dodatno senco. Gredo redno plevemo in zalivamo.

Koledar oskrbe:

  • POMLAD- sejemo semena in jih ob primerni velikosti redčimo
  • POLETJE- sejemo vse do sredine poletja. Po potrebi jo tudi zalivamo in gnojimo. Redno moramo pobirati pridelek.
  • JESEN- pobiramo pridelke in pripravimo tla za naslednje leto.

 

Glede na to, da prenese tudi nizke temperature obstaja tiho pravilo, ki pravi, da jo moramo pred zelo ostrim mrazom še dodatno zavarovati. Ni ravno dobro, če jo gojimo v posodah. Lahko pa jo seveda gojimo v kompostu, kateremu dodamo še ustrezno gnojilo. Neposredno v posodo lahko posejemo semena, ki pa jih moramo redno zalivati.

Pobirati jo začnemo po 6 do 8 tednih od saditve. Pobirati jo moramo redno, ker si s tem zagotovimo zalogo za sproti. Liste lahko režemo ali tržemo nekaj cm od tal. Načeloma je bolezni ne napadajo. Rastlinice pa lahko obžre črni bolhač. Ta ji lahko povzroči največ težav.

Prav mladi listi so lahko sredstvo, ki nam lahko pomaga pri kašlju. Ureja nam lahko prebavo in ima pozitivne učinke na trebuh. Njene liste lahko dodajamo raznim solatam, saj so manjši listi bolj blagega okusa. Lahko pa liste tudi pokuhamo. Cvetovi pri tej rastlini so tudi užitni. Z njimi lahko okrasimo solate.

Pri nas je to rastlina, ki je zelo malo poznana. Ker je ne sadimo veliko je posledično tudi ne poznamo in ne vemo veliko o njej. Glede na to, da nima prevelikih zahtev za rast je vredno poskusiti posaditi semena, saj se bomo lahko pohvalili, da smo posadili in vzgojili nekaj novega pri nas.

 

Vir: BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook