Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SADEŽA AKTINIJA IN ANONE

Aktinija je vrsta sadeža, ki raste že mnogo let, vendar pa med ljudmi ni dobro poznana. Prvič so jo omenili že v kitajski enciklopediji v 6. Stoletju, potem pa dolgo časa nič. Sprva gojenje tega sadeža sploh ni bil donosen posel. Kasneje so ga začeli prodajati sadike živinorejcem. Tako so začeli tržiti ta produkt.

Rod Actinidia vsebuje okoli 40 vrst pretežno listopadnih vzpenjalk. Te so razširjene po vsej jugovzhodni Aziji in tudi na severu. Sežejo tudi vse do japonskih obal. Dobro rastejo na območjih, kjer je dovolj vlage in na rahlo peščeni zemlji. V nasadih to sorte sadijo zadnjih nekaj desetletij. Vse bolj pogostokrat pa se pojavi tudi na naših vrtovih ali sadovnjakih.

To so zelo trpežne in hitro rastoče vzpenjalke, ki lahko zrastejo tudi do višine 10 metrov. Rastlina se vzpenja z ovijanjem okrog opore, in ne z viticami. Rastline so moške in ženske. Cvetovi, ki se razvijejo so sicer dvospolni.

Lupina sadeža je rjava in je poraščena z gostimi dlačicami. Meso je po okusu podobno kosmulji ali pa jagodi. Ima prijeten kiselkast okus.

Anone postajajo sadeži, ki so najbolj prepoznavni v zahodnoevropskih državah. Annona cherimola je izjemno okusna vrsta. Njena domovina je v bližini ekvatorja, vendar lahko raste tudi na hladnih ali suhih območjih. Ta sadež je narisan že na nekaterih starodavnih vazah in vrčih.

Njeni sadeži so okrogli in so temno zelene barve, pulpa pa je bledo rumena s črnimi peškami. Ponekod lahko ti sadeži dosežejo težo od 250 g pa celo do 1 kilograma. Dozorevajo pa celih osem mesecev.

Annona muricata so sadeži, ki tehtajo približno 4 kilograme. Lupina je temnozelene barve in je posuta z mehkimi bodicami. Meso je sočno, vlaknasto in belo. Sadež ima zelo lep vonj po aromi. Po okusu je meso bolj kiselkasto in jih uporabljajo tudi pri uporabi raznih pijač.

Annona aquamosa naj bi po nekaterih podatkih izvirala iz tropske Amerike, vendar niso povsem prepričani. To drevo ima suličaste liste in lahko zraste do višine 12 metrov. Cvetovi so čisto podobni magnolijinim, vendar pa so nekoliko manjši. Lupina sadeža je sivozelene barve. Ko sadež odtrgamo ta hitro postane črnkast. Meso tega sadeža je bledo rumene barve. V njem so črne peške, v vsaki jagodi po ena. Meso je zelo aromatično in je sladkega okusa.

Vir: KRESE, B. : Eksotični sadeži. Ljubljana : Rockwell studio

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook