Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SADJE V KISU

Načeloma za vlaganje sadja v kis uporabimo malo močnejšega, kot običajno. Tega segrejemo do 40 stopinj celzija. Sadje damo v kozarec in ga prelijemo s kisom. Nato počakamo, da se ohladi. Običajno v kis vlagamo breskve, slive hruške in višnje. Preden sadje natančno zložimo v kozarec ga moramo tudi zelo dobro oprati. Zatem dodamo sladkor in prelijemo z jabolčnim kisom. Tak kozarec zapremo in ga postavimo nekam ven, kjer bo sonce. Po približno 8 dneh kis odlijemo in mu dodamo malo cimeta in klinčkov. Po ohladitvi ga zopet zlijemo na sadje in ga postavimo za nekaj tednov na sonce. Po tem obdobju je sadje nared.

Hruške, ki jih dajemo v kis morajo biti malo trde. Najprej jih olupimo in razrežemo na štiri dele. Kis nato zavremo in ga vlijemo na hruške in dodamo v tanko krpico, sladkor ter cimetovo skorjo. Hruške potem vzamemo ven iz tekočine in jih damo na cedilo. Nato pa jih postavimo v kozarec. Zgoščeno tekočino vlijemo na hruške. Zaprti kozarec moramo do uporabe hraniti na hladnem.

Ko pa dajemo slive v kis je začetni korak zelo podoben postopku hrušk v kisu. Pripraviti moramo torej jabolčni kis in sladkor z že omenjenimi dišavami. Kis sladkamo in počakamo da zavre. Nato vanj damo umite in prebodene slive. Vreti morajo mirno in počasi.

Če se odločimo, da bomo v kis dajali tudi bučke moramo najprej izbrati zrele, vendar ne pretrde buče. Te olupimo in razrežemo na želene oblike. Nekaj minut naj vrejo v slani vodi, nato pa jih stresemo na sito. V tem času za kilogram buč skuhamo približno pol kilograma sladkorja v pol litra vode. Tudi tukaj moramo dodati malo cimeta, klinčkov in neškropljene limone. Vrelo zmes vlijemo na buče in pustimo stati 24 ur. Po tem času buče odcedimo in jih postavimo v kozarec. Tekočino moramo nato še enkrat prekuhati in ji dodati jabolčni kis. Z ohlajeno tekočino prelijemo buče in kozarce dobro zapremo.

 

 

Vir: ANGERER,T., ANGERER,A in B. Sumrak : Jabolčni kis. Ljubljana : Auera press, 1998

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook