Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SETEV TRATE

Trato lahko sadimo praktično v vseh letnih časih, razen v zimskem obdobju ne. Najbolj priporočajo sajenje v zgodnji jeseni in v poletju. V jeseni dež naredi prst malo bolj vlažno. Kjer pa je jesen izrazito mrzla in je prst preveč mokra je najbolje, da trato sadimo spomladi. Semena trave so zelo majhna in so zelo lahka. Za setev moramo obvezno izbrati dan, ko ni vetra. To pa zato, da jih ne razpiha sem in tja.

Sejati moramo vedno dovolj na gosto, da hitro zraste prepletena preproga, ki se lahko sooča s pleveli. Če pa posejemo semena preveč na gosto, nastane nevarnost za nastanek plesni in okužbe sejancev. Na povprečni vrtni prsti se priporoča 60 g semen na m2. Tako lahko dobimo pravo in ustrezno gostoto.

Na velikih površinah je najbolje, da setev opravimo strojno, seveda pa lahko tudi ročno z zamahi. Rastišče moramo z pripomočki razdeliti na meter široke pasove. Nato natehtamo nekaj vreč semen ( cca 60 g), in semena ustrezno posejemo. Zatem ponovno odmerimo nov m2 in postopek ponovimo. Posejano površino moramo obvezno pregrabiti z grabljami. Morda bo nekaj semen ostalo vidnih, vendar naj nam to ne povzroča skrbi. Tudi ta semena bodo zagotovo vzklila.

Če pa kdo ne mara saditi semen po zgoraj navedenem postopku, lahko izbere še drugo varianto. Kupi si lahko semenske trakove za trato. Ti so zviti, kot list papirja in imajo na sebi prilepljena semena. Na pripravljeno rastišče zvitke razvijemo in jih ustrezno obrežemo in uredimo. Vedeti pa morate, da je ta način dražji, vendar pa trata potem izgleda zelo lepo.

Po setvi pa moramo pomisliti tudi na to, kako bomo zavarovali semena pred pticami. Nekatera semena so obdelana z nestrupenimi snovmi, katere pa odvračajo ptice.

Ko semena zrastejo v višino nekaj cm, je priporočljivo, da trato nekoliko povaljamo. Na ta način rastlinice utrdimo. Nekaj dni za tem pa novo trato tudi pokosimo. Kmalu za tem pa se zelo radi pojavijo tudi različni pleveli. Sprva je priporočljivo, da jih populimo ročno, kasneje pa lahko uporabimo kemična sredstva. V kolikor imamo željo, da trata zraste čimprej, jo moramo med sušnim obdobjem tudi zalivati.

VIR : BECKETT,K.et.al. Fuksije. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1994

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook