Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SIVKA

Poreklo sivke je zahodno Sredozemlje, njeno ime pa izhaja iz glagola »lavare«, kar pomeni umivati. Seveda tu ne govorimo o naključju, saj so si antične Rimljanke pripravljale kopeli s sivko. Mi smo jo bolje spoznali v srednjem veku, ko je njen sloves čiščenja in zaščite do naših krajev. Kot veste, je v srednjem veku po Evropi kosila kuga. Izdelovalci rokavic iz Grassa so rokavice dišavili s sivkinim oljem in za kugo niso zboleli. To je pri ljudeh spodbudilo uporabo sivke , ki so jo nosili v vrečkah na telesu kot zaščito pred boleznijo.

Predvsem pa se za sivko lahko zahvalimo srednjeveški samostanski medicini, ki je natančneje predstavila in pojasnila uporabo sivke. Takrat je bila znana predvsem po svojih sposobnostih blaženja bolečin in pomirjujočem delovanju. Obdobje baroka v Franciji je sivko poneslo v kulinariko, pri čemer so sivko uporabljali predvsem za odišavljanje sladic (sladoled, čokolada, biskvit).

Sivka v svoji prečudoviti barvi, ki še zdaleč ni le siva, lahko dočaka nekje 30 let in zraste do višine 0,75 metra (brez cvetov).

Bi pa omenili tudi, da ljudje ne poznajo razlike med lavando (sivko) in lavandinom, za katerega slovenskega imena ni. Pravo sivko poznamo pod več imeni kot na primer latifolia medicus (širokolistna sivka) ali lavandula vera itd. Prava sivka raste le nad 400 m nadmorske višine. Lavandin je hibrid, ki je nastal s križanjem lavandule vere in lavandule latifolie. Lahko ga prepoznate tudi pod imenom L. hybrida, srečamo pa ga lahko v Dalmaciji, predvsem na Hvaru. Vendar, ker dalmatinski lavandin raste skoraj divje, brez zalivanja, škropljenja in ima na voljo veliko sonca, je neprimerljivo bolj kakovosten od provansalskega, ki je masovno gojen. Kljub temu, pa se njegova sestava razlikuje od prave sivke, poznamo pa tudi njegove klone (abrial, super, Grosso). Po lastnostih delovanja prave sivke se ji najbolj približa super. Lavandin deluje poživljajoče, prava sivka pa zaradi kumarinov deluje pomirjajoče.

Kaj vsebuje sivka?

Sveža sivka diši po mešanici vanilje, rožmarina, kafre in bergamotke. Eterično olje sivke v aromaterapiji nekateri poznajo kot »mater vseh olj«. Je kompleksne sestave, vsebuje pa tudi delež kumarina, ki skrbi za pomirjanje.  Eterično olje prave sivke vsebuje estre ter je bolj sladko in mehko od olja lavandinov.

Na trgu je veliko ponaredkov sivkinega eteričnega olja in niso varni za zdravilne in kulinarične namene. Tudi Hvarska sivka ni prava sivka, kar si je vredno zapomniti, saj napotke za uporabo črpajo iz prave sivke, medtem ko se sestavine eteričnega olja razlikujejo. V pravi sivki je keton kafra le v sledeh, hvarska pa je ima veliko več. Zato je manj primerna za oralno uživanje in bolj za masaže, osvežitev prostora ter odganjanje mrčesa. Če uporabljamo cvetove je količina eteričnega olja manjša, zato vas uživanje čajev iz lavandina ne bo ogrozilo.

Kako deluje sivka?

Sproščanje in pomirjanje

 • – pri umski in telesni preobremenjenosti in izčrpanosti
  – antidepresivno in antiseptično delovanje cvetov
  – primerna pri motnjah spanja, migreni in glavobolih

Krvni pritisk
Sivkini cvetovi uravnavajo krvni pritisk.

Prebavila
Nekatere učinkovine eteričnega olja sivke spodbujajo izločanje žolča. Velja tudi kot sredstvo, ki spodbuja krvni obtok, skrbi za prekrvavitev in spodbuja tek. Pomaga tudi pri razdraženem želodčno-črevesnem predelu.

Dihala
Sivka je primerna pri težavah z jetri in s pljuči.

Sklepi in mišice
Eterično olje lavandina, ki vsebuje več kafre,  zmešamo z osnovnim oljem, kar pomaga pri bolečinah v mišicah, sklepi in hrbtenici.

Proti bolečinam, pikom in ranah
Eterično olje nanesemo neposredno na mesto pika, da omili bolečino in srbečico.

Čiščenje
Posušena stebelca sivke so primerna za kadilo za čiščenje prostora in odganjanje mrčesa.

Sodobna znanost o sivki

 • – Spazmolitik (blaži krče).
  – Antiseptik (deluje protivnetno).
  – Analgetik (blaži bolečine).
  – Blag sedativ (deluje pomirjevalno).
  – Hipotenziv (deluje na krvni pritisk).
  – Protimikrobno delovanje in zavira rast gliv  (iz rodu Aspergillus).
  – Pospešuje epitelizacijo kože.
  – Za premagovanje glavobolov, predvsem, če je slednji posledica stresa.
  – Učinkovita pri odpravljanju depresivnih motenj.
  – Primerna pri nespečnosti, nervozi in duševnem nemiru. – Tradicionalna medicina uporablja sivko pri nevralgičnih bolečinah (zbadajoča pekoča bolečina vzdolž različnih živcev).
  – Za sproščanje mišičnih krčev in pri vnetnih stanjih sklepov (npr. revmatoidni artritis).
  – Protivnetno delovanje.
 • – Sestavine sivke delujejo preventivno in kurativno proti raku.
  – Učinek pri nevro-degenerativnih motnjah (učne sposobnosti, demenca, prostorska orientacija idr.).
  – Lajša izločanje črevesnih plinov in pomirja napenjanje.
  Pospešuje izločanje žolča v črevo (priporočljivo, kadar jemo mastno).
  – Naravni repelent proti žuželkam (klopi, komarji, zajedavske uši, bolhe).
  – Učinkovit ekoakaricid (proti pršicam).

Stranski učinki sivke

Če ste občutljivi na sivko lahko nanos eteričnega olja povzroči kontaktni dermatitis, ki pa ni nevaren zaplet.

 

VIR : http://www.mojezdravje.net/sivka/

ZANIMIVOST – SIVKA
1

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook