Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – SLADKA PAPRIKA

Sladka paprika je zelo priljubljena in udomačena zelenjava. Njene plodove lahko uporabljamo za solate ali pa jih pečemo na žaru. Uporabimo pa jih lahko še kje drugje. Je sorodnik od paradižnika, zato za rast potrebuje zelo podobne rastne razmere. V toplejših predelih jo lahko gojimo tudi na prostem, vendar s tem dober pridelek še ni zagotovljen. Sadimo jo na zavetne lege, na tla, ki so dobro odcedna in dovolj globoko v zemljo. Ta paprika v rastlinjaku lahko zraste do višine 90 cm, v vrtu pa do višine 60 cm. Ko plodovi omesenijo to pomeni, da so zreli, saj so takrat tudi zeleni. Če počakamo, da malo pordečijo se s tem okus nič ne izboljša.

V kolikor gojimo sladko papriko zunaj, morajo biti tla zelo dobro odcedna, rodovitna, lega pa mora biti zavetna. Sejance vzgajamo pod steklom v lončkih v katerih je kompost. Lahko pa jih posadimo tudi v rastne vrečke. Preden te rastline presadimo na stalno mesto, jih moramo vmes nekajkrat presaditi. Redno jih moramo škropiti, da s tem preprečimo nastanitev raznih bolezni in škodljivcev. Včasih je priporočljivo, da stebla privežemo ob oporo. Te paprike moramo zelo redno zalivati, vendar moramo paziti, da tla ne bodo preveč razmočena.

Ko prve paprike ozelenijo, postanejo mesnate in svetleče jih lahko porežemo. To počnemo samo po potrebi. V kulinariki jih lahko uporabljamo na mnogo načinov. V hladilniku lahko hranimo paprike v zaprti posodi približno 2 tedna.

Redskin je pritlikava sorta sladke paprike. Gojimo jo v loncih, vrečah ali pa na ustreznih gredah. New Ace je zelo uporabna paprika, ki je zelo odporna proti mrazu. Je tudi bolj rodovitna. California Wonder je vrsta, ki ima rdeče in zelene plodove. Ti pa imajo zelo blag okus.

Sladke paprike zelo rade napadejo rastlinjakove navadne pršice. Takrat se na listih pojavijo blede pege, ki postopoma začnejo rumeneti. Tudi zelene uši so lahko zelo nadležne, tako v rastlinjakih kot tudi na prostem.

Vir: HESSAYON, GERALD, D., A. DERMASTIA in M.POVŽ : Zelenjava. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1997

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook