Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – SLADKI KROMPIR

Zanimivo je, da sladki krompir nima prav nobene povezave z navadnim krompirjem. Uživali so ga že v preteklosti predvsem v Peruju, danes pa ga gojijo že po celem svetu, predvsem pa na območjih s tropskim podnebjem. V Polineziji so ga gojili že pred letom 1250.

Obstaja na stotine vrst sladkega krompirja. V glavnem pa ga razvrščamo v tri skupine: sorte z suhimi mokastimi gomolji, sorte z mehkimi sočnimi gomolji in sorte z raskavimi gomolji. Sorta centennial jo izjemno košata sorta, ki zraste do višine 5 metrov. Jewel je tudi sorta, ki je goste rasti, da pa nam izjemno velik pridelek. Njeni gomolji so zelo kakovostni. Težko je opisati vse vrste tega krompirja, ker jih je ogromno.

Sladki koren lahko razmnožujemo s potaknjenci, ki naj bodo dolgi od 20 do 25 cm. Odrezati jih moramo tik pod mestom, kjer listni pecelj izrašča iz stebla. Ta krompir najbolje uspeva v tropskem ali subtropskem podnebju. Temperature pa morajo biti vseskozi med 21 in 26 stopinj celzija. Tla morajo biti vlažna, a hkrati odcedna. Preden posadimo gomolje moramo prsti dodati preperel kompost.

Koledar oskrbe:

  • POMLAD- v rastlinjaku odrežemo potaknjence.
  • POLETJE- okoli potaknjencev plevemo in jih zalivamo.
  • JESEN- pobiramo pridelek in prihranimo nekaj gomoljev za naprej.
  • ZIMA- skrbimo, da je kompost skozi malenkost vlažen.

Na območjih, kjer je bolj hladno vreme lahko ta krompir pridelujemo v ogrevanem rastlinjaku, kjer temperatura ne sme pasti pod 26 stopinj celzija. Potaknjence dobimo od lepih poganjkov. Redno moramo površino zalivati, ker mora biti prst zmeraj vlažna. Stebla, ki so daljša od 60 cm obrežemo in na tak način omogočimo rast stranskim poganjkom. Sladki krompir lahko gojimo v rastlinjakih, posodah, zabojih in na prostem, če imamo ustrezne pogoje.

V dobrih razmerah gomolji dozorijo že v 4 do 5 mesecih. Izkopati pa jih moramo malo prej preden dozorijo. Pri izkopavanju moramo biti zelo previdni, da gomoljev ne poškodujemo. Hraniti jih moramo v hladnem prostoru, vendar največ teden dni.

Tudi to zelenjavo lahko napadejo razni škodljivci ali bolezni. Pogosto se pojavi listna pegavost, črna gniloba, bela mušica in rdeča pršica. Gomolji vsebujejo tudi snovi, katere delujejo proti glivicam in bakterijam.

VIR : BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook