Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SORTE HRUŠK V SLOVENIJI SKOZI ČAS IN NJENI ZDRAVILNI UČINKI

Pri nas so se prve večje drevesnice začele uveljavljati v 19. Stoletju. Takrat se je povečalo tudi število sort hrušk pri nas. Na nekem sejmu je bilo v letu 1847 v Ljubljani razstavljenih 130 vrst hrušk, kar je izjemno veliko. Za gradsko drevesnico je razglašenih kar 905 sort hrušk. Na kranjskem pa raste 133 sort. To je izjemno veliko sort, ki uspevajo pri nas.

Natančne opise hrušk najdemo v knjigi Umni sadjerejec, izdana v letu 1878. V njej so opisane hruške glede na letni čas, v katerem rastejo. Zanimiv je podatek, da imamo pri nas najmanj 20 vrst zimskih hrušk in 18 poletnih. Hruške so v knjigi razdeljene v 15 razredov.

Naše avtohtone sorte hrušk pa so : tepka, rjavka, pohorska moštnica in vinska moštnica. Večina teh sort je pri nas udomačenih že kar nekaj časa, pridelujejo pa jih že več kot 50 let. Vendar se je tudi pri nas uveljavilo kar nekaj novih sort.

Nemška sorto uto se priporoča za namen širjenja hrušk v ekološkem vidiku.. Novejša francoska sorta angelys je križana med dvema starejšima vrstama hrušk. Zori 45 dni za sorto viljamovka. Hruške pa imajo tudi zdravilne učinke. Priporoča se uživanje termično obdelanih hrušk. Hruške nam lahko pomagajo pri naslednjih težavah:

  • Pri težavah povezanih z drisko. Takrat pijemo hruškin sok
  • Hruške vsebujejo snovi, ki zmanjšujejo količino vode v tkivih.
  • Pri težavah z napenjanjem. V tem primeru trikrat na dan jemo hruškov kompot.
  • Hruške vsebujejo tudi folne kisline, ki so pomembne pri nastajanju novih celic. Za to je folna kislina primerna tudi za nosečnice. Ta kislina ima pomembno vlogo pri tvorbi hormonov , ki skrbijo za občutek sreče.
  • Če imamo občutek, da se staramo, nam lahko pri tem pomagajo. Hruške nas lahko pomlajujejo. Priporoča se pomlajevalni napitek. Vse sestavine zmešamo v multipraktiku. To terapijo moramo izvajati minimalno en mesec.

Pri večini ljudi je še vedno prisotno mnenje, da hruške napenjajo. To ne drži za vse hruške, temveč le za tiste, ki so nezrele. Te namreč vsebujejo predvsem škrob, ki se malo težje prebavlja kot pa sladkor. Hruška je del sestavin, ki se uporablja pri odpravljanju težav z mokrenjem. Hruške so tudi del čajnega napitka, ki se ga priporoča za izločanje peska iz sečnega mehurja. Tudi v ljudski medicini je hruška sadje, ki je dobro poznano.

Vir: Zrela hruška pade sama – sorte hrušk v Sloveniji skozi čas in njeni zdravilni učinki. Ljubljana : Orbis, 2013

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook