Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SOŠKA POSTRV ALI GLAVATICA

Telo soške postrvi je bolj podolgovato ter valjasto. Repna plavut je lahko tudo zarezana. Po telesu so marmorirane v kar dveh osnovnih barvah : svetlejši, rumenkasti do sivkasto temnejši, rjavi do olivni. Zrastejo lahko tudi več kot 1 meter v dolžino, tehtajo pa lahko tudi 15 kilogramov ali več. Nekateri pa te ribe imenujejo tudi jadranska postrv. Pri nas je prav ta riba zelo dobro poznana, saj jo pozna skoraj vsak.

Drsti se od novembra pa do januarja, predvsem ponoči, na prodnatem dnu. Gojijo pa jih tudi v ribogojnicah, vendar je potrebno vedeti, da jih je izjemno težko vzgajati. Križanje s potočno postrvjo obstaja.

Soška postrv živi samo v nekaterih vodah jadranskega porečja. Njeno nazadovanje pa je še kako vidno. Največkrat jo lahko srečamo v porečju Adiže na Južnem Tirolskem, kjer se trudijo za njihov obstoj. V naši državi se te ribe nahajajo v reki, Soči, Idrijci in Vipavi. Razni poskusi so pokazali, da se glavatica ni obdržala v območju donave. Danes kakšno križansko morda ujamejo le še v reki Sori ali v Ljubljanici.

Gre se torej za ribo, ki je velika, borbena in zelo cenjena. Namenjena je za tiste, kateri izvajajo športni ribolov, saj je za njih to pravi izziv. Lovimo jo z vijačenjem v globokih tolmunih, soteskah in koritih, saj se prav tam načeloma tudi zadržuje. Najbolj uspešen ribolov je v večernih urah ali pa v zgodnjih jutranjih urah. Za ulov potrebujemo močnejši pribor za vijačenje, saj se gre v tem primeru za ribo, ki je nekoliko težja. Kar pa je res je to, da je soška postrv zelo plašna riba, zato ji moramo zelo iznajdljivo ponuditi vabo.

Njeno meso je zelo okusno in nestrljivo. Nekateri celo pravijo, da je to najboljša postrv.

Vir: SVETINA,M. in Verce, F : Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana : Založba Delo, 1969

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook