Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – SPRAVILO SLADKORNE PESE

Pomembno je, da se poučimo tudi o tem kdaj in kako pospraviti sladkorno peso. Pri sami izbiri časa moramo upoštevati pogoje in možnost oddaje pese v predelavo, vremenske razmere, učinkovitost strojev in rast pridelka. Najbolj idealno spravilo izgleda tako, da gre pesa direktno iz njive v tovarno, kjer jo potem predelajo. Je pa res, da to ni vedno izvedljivo, zato jo moramo včasih tudi ustrezno skladiščiti.

Prirastek sladkorja je v septembru in oktobru še dokaj velik. Takrat se tudi kvaliteta pese še izboljšuje, vendar pa ne sme biti premalo niti preveč padavin. Za zgodnje spravilo moramo izbrati kvalitetne sorte, ki imajo krajšo vegetacijo. Izpulimo najprej slabše posevke. Moramo vedeti kakšno imamo strojno zmogljivost za tak postopek. Bolj zgodnje spravilo načrtujemo tudi na težjih in mokrih tleh, vendar je tako spravilo lahko nekoliko dražje in bolj zahtevno.

Sladkorno peso lahko pospravljamo na dva načina. Prvi način je ročni, pri katerem so izgube pridelka majhne. Ta način je dokaj neodvisen od vremena. Druga možnost spravila je spravilo s posebnim plugom ter nožem za rezanje glav. V preteklosti so pri nas uvajali enoredne vlečne kombajne z bunkerjem. Danes z večine njiv spravljamo peso z dvo ali večvrednimi samohodnimi kombajni.

Spravilo je sestavljeno iz sledečih postopkov:

  • Rezanje glav
  • Puljenje
  • Nakladanje
  • Transport pese iz njive

 

V kolikor so v enem delovnem prehodu združena prav vsa štiri opravila, temu rečemo, da je spravilo enofazno. Največjega pomena je to, da z enim prehodom po njivi dosežemo tudi čim boljše delovne učinke. V zadnjih petdesetih letih so konstruktorji razvili že zelo dobro tehnologijo za spravilo sladkorne pese. Spravljalniki se med drugim razlikujejo tudi po tem koliko moči imajo.

Vir: ŠTEFANČIČ,T in Š. Hozjan : Sladkorna pesa. Ormož : 1998

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook