Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SUHO SADJE JE LAHKO NAŠ VSAKDANJI KRUH

Suho sadje je lahko zelo zdravilna in koristna jed. Pred več kot 100 leti je nekdo zapisal, kako pomembno je lahko suho sadje. Nekateri pravijo, da lahko suho sadje spodbudi tudi malo povečan apetit, vendar pa lahko le ta tudi nadomesti kruh, za katerega pa vemo, da ni priporočljivo, da ga pojemo preveč.

Nasploh ima sadje v prehranjevanju izredno velik pomen. Lahko ga uporabljamo kot popolnoma samostojno jed. Pripravimo ga lahko na mnogo različnih načinov. Jemo ga lahko prav vsak dan, seveda v zmernih količinah.

Pred leti je bilo suho sadje skoraj edina sladka hrana, ki so jo imeli. Zato so takrat tako sadje tudi mnogo bolj cenili kot pa ga danes. Tako sadje je lahko vir energije in dobrih okusov. Vitaminov res ni prav veliko, je pa veliko več rudninskih snovi.

Suho sadje je lahko tudi okusna pomoč pri hitri lakoti na kakšnih potovanjih ali dopustih. Jemo ga lahko kjerkoli in kadarkoli, če ga le imamo pri sebi. Glede barve pa je posušeno sadje manj odzivno , reaktivno kot presno. Predvsem pa je dobra kombinacija uživanje suhega sadja ter polnozrnatega kruha.

Hrano sušimo prav toliko časa, kot je star človek. Zanimivo je, da je sušenje hrane najstarejši način skladiščenja presežkov hrane. Vendar pa to ni ravno enostavna zadeva. Nekatere posušene izdelke lahko hranimo tudi nekaj let. V sušenje pa moramo vložiti tudi veliko dela in veliko svoje energije. Na območjih, kjer ni veliko sonca si moramo narediti sušilnice, saj drugače sadja ne bomo mogli posušiti. Načinov sušenja je veliko.

Med sušenjem izpari vsa aroma, ki pa jo nadomesti zapečen okus. Izginejo pa tudi nekateri vitamini. Strmeti moramo k temu, da pri sušenju sadja ali zelenjave ohranimo čim več pozitivnih lastnosti. Moramo pa vedeti, da se vse ne bodo ohranile. Med sušenjem se sigurno zmanjša vsebnost nekaterih hranil.

Svetlo suho sadje lahko zelo pogosto najdemo tudi v trgovinah. Vendar pa je tako sadje manj kakovostno kot pa če ga posušimo sami.

Vir: CORTESE,D in R. Terpin : Suho sadje, zelenjava, zelišča in gobe. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2003

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook