Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SULEC

Telo je valjaste oblike in ima izjemno močne zobe. Glede na telo je glava kar precej daljša kot pa pri drugih salmonidih. Hrbet je zelenkasto do rjavkasto siv, njegovi boki pa so nekoliko bolj svetlejši. Na bokih in hrbtu ima lepe črne pege. Vse plavuti so svetle in skoraj presojne. V dolžino lahko zraste tudi več kot 120 cm pri teži nad 20 kg. Ribiči pa v današnjem času ujamejo vedno manj kapitalnih sulcev.

Vse do leta 1952 se je sulec nahajal samo v tekočih vodah v donavskem porečju, v pasu lipana, mrene in podusti. Kasneje pa so izvajali poskuse udomačenja tudi v vodah izven tega prostora. Vlagati so ga začeli celo v Maroko. Izjemno uspešen pa je bil poskus v francoski reki Les Usses. Sulec se nahaja tam, kjer so močnejše tekoče vode s prodnatim ali skalnatim dnom. Čim večji je več življenjskega prostora potrebuje, kar je povsem logično. Ko postane starejši postane samotar in nikakor ne prenaša svojih sovrstnikov. V postrvjih vodah pa je izjemno nezaželen.

Drsti se od druge polovice marca pa vse tja do konca aprila. Za drst potrebuje določeno toploto, ki naj bi bila višja od 10 stopinj celzija. Prej se sigurno ne drsti. Prav to je tisti razlog, da v času drsti gre na toplejše pritoke, če mu matična voda ne odgovarja. Drsti se posamezno, v parih. Samica si izkoplje globoko drstno jamo. Samci načeloma spolno dozorijo v četrtem letu starosti, samice pa šele v petem letu starosti. Vzreja mladic je izjemno zahteven postopek.

Športni ribiči imajo sulca za kralja naših rek. Skoraj vsi ga lovijo z vijačenjem na blestivko, mrtvo ribo….. Za ulov potrebujemo močnejši in bolj kvalitetno ustrezno orodje. Izjemnega pomena pa je ustrezna naravnana zavora na kolescu in dovolj vrvice na njem. Pri lovu je priporočljivo, da sodelujeta dva ribiča, saj lahko drugi pomaga ulov spraviti na kopno.

Meso sulca je izjemno kvalitetno in je nesrtljivo .

Vir: SVETINA,M. in Verce, F : Ribe in ribolov v slovenskih vodah. Ljubljana : Založba Delo, 1969

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook