Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SUŠENJE BANAN

Banane so sadeži, ki v Sloveniji ne uspevajo, zato jih moramo uvažati iz tujine. Najboljše so tiste, ki so malo mehke. Sušimo jih lahko čez celo leto, vendar je bolj racionalno, če to naredimo takrat, ko so cene nekoliko nižje.

Brez problemov lahko banane posušimo brez, da bi jih dali v sušilnico. Narezati jih moramo le na tanke ploščice ter jih nato položiti na ustrezno mrežico, katero pa lahko postavimo kar na radiator. Mrežico je najbolje, da jo postavimo na papir. V kolikor pa režemo ploščice na malo večjo debelino, je takrat skoraj bolje, da uporabimo sušilnico, če je to le mogoče. Lahko pa banane olupimo in jih vzdolžno prerežemo in jih postavimo na lese. Glede sušenja nimajo velikih zahtev, zato jih je sušiti dokaj enostavno. Paziti moramo, da jih v kozarce shranimo, ko so še malo mehke, saj so take boljše.

Cene banan skozi leto zelo nihajo. Ko jih kupujemo za sušenje moramo kupiti tiste, ki so malo bolj zrele. Cena je odvisna od tega koliko zalog imajo trgovci in hitrosti prodaje. Če imajo na voljo veliko npr: zrelih banan bodo ceno nekoliko spustili, saj jim je interes, da vse prodajo. Če pa imajo banan dovolj in so še nezrele ali malo zrele, takrat ceno malo poskoči navzgor. To je čisto enostavna logika. Možno pa je tudi, da so na voljo tudi v bolj močnem mrazu, vendar so takrat še čisto nedozorele.

Ločiti moramo kvaliteto banan, ki so bile posušene doma in tiste, ki so bile posušene na industrijski način. Te, ki so v prodaji so načeloma manjše, temnejše in posušene lahko tudi na soncu. Pri nas take uvažamo predvsem iz Srednje Amerike. Njihov okus je bolj kiselkast.

Zanimiv je podatek, da med sušenjem banane spremenijo okus. Ta postane močnejši in zelo aromatičen. Dodamo jih lahko k različnim jedem in namočimo jih lahko celo v žganje.

Gre se torej za hrano, ki ima v sebi manj pogoste rudnine med katere pa sodita tudi železo in magnezij. Suhe banane vsebujejo veliko sladkorja, zato je to dokaj redilna hrana.

Vir: CORTESE,D in R. Terpin : Suho sadje, zelenjava, zelišča in gobe. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2003

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook