Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SUŠENJE BRESKEV

Breskev je sadež, katerega se ne suši ravno pogosto. Med sušenjem ne pride do izraza in ne da pravega učinka. Res pa je, da lahko posušimo tudi malo bolj vodene sorte breskev, vendar moramo v to vložiti veliko več truda, dela in energije. Razrezati jih moramo zelo na tanko in jih pregledovati. Če tega ne počnemo lahko začnejo plesneti. Lahko pa jih tudi posušimo na višji temperaturi kot bi jih sicer.

Vinogradniške breskve pa imajo zelo kratko sezono. Zelo hitro gre mimo in se morda sploh ne zavedamo, da je že minila. Če jih sušimo moramo to storiti čim prej, saj se lahko tudi zelo hitro pokvarijo. Že v splošnem pa morajo biti breskve za sušenje čisto zrele, če tega pravila ne upoštevamo končni izdelek ni tak kot bi lahko bil. Preden grejo v fazo sušenja jim odstranimo koščico. V kolikor sušimo njihove polovice jih moramo vseskozi zelo dobro opazovati ter jih preverjati kako poteka sušenje. Je pa žal res to, da med tem postopkom nekateri vitamini odidejo, breskve pa seveda ostanejo. Če sušimo na območju, kjer je dovolj sonca, lahko kar tam tudi sušimo vso sadje. Ko sonce nima več pravega učinka, lese prenesemo v sušilnico.

Pri nas pridelamo malo breskev. Večina se jih uvozi iz tujih držav, vendar pa moramo vedeti, da so domače bolj kvalitetne. Imajo tudi boljši okus in videz. Če sušimo breskve doma, si lahko tako pridelamo dobre izdelke.

Suhe breskve so načeloma zelo sladke in malo zvečilne. Zmehčajo se šele pred namakanjem v vodi. Nato jih lahko zmeljemo v marmelado ali v kakšen drug izdelek. Če smo z njimi zadovoljni si jih bomo zagotovo pridelali tudi naslednje leto.

Koristne so tudi za dihala in telesne sluznice. Izjemno dobro delujejo na delovanje ledvic, suhe pa dobro vplivajo tudi na prebavo.

Vir: CORTESE,D in R. Terpin : Suho sadje, zelenjava, zelišča in gobe. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2003

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook