Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SUŠENJE JABOLK

V preteklosti se je s sušenjem jabolk ukvarjalo skoraj vsako gospodinjstvo. Med vojno so suhi krhlji jabolk za nekatere pomenili kruh in ne samo običajno jabolko. Zato danes, kljub sodobnim trendom nekateri še vedno sušijo jabolka doma. Jabolkom pa so se pridružile še suhe slive in suhe hruške.

Za sušenje moramo uporabiti tehnološko zrela in sveža jabolka jesenskih sort. Plodovi naj bodo bolj debeli in bolj kislega okusa. Izbiramo plodove z belim ali rumenkastim mesom.

Plodove najprej razporedimo po velikosti, stopnji zrelosti in jih operemo. Za sušenje krhljev nam jabolk ni potrebno lupiti, ampak jih samo narežemo na primerno tanke krhlje in jim odstranimo peščišče. V kolikor sušimo jabolka v obliki kolutov, moramo pa plodove olupiti, jim odstraniti peščišča in jih nato narežemo na koleščke. Za vsa jabolka je značilno, da dokaj hitro po tem, ko jih narežemo oksidirajo. To lahko preprečimo z žveplanjem v žvepalni komori.

Pripravljene plodove sušimo na lesah pri temperaturi od 50 do 65 stopinj celzija cca 8 ur. V kolikor je temperatura večja dobimo ven temnejše krhlje. Natančni čas sušenja je odvisen od debeline krhljev ter od intenzivnosti izmenjave zraka v sušilni komori. Krhlji so suhi takrat, ko njihova vsebnost vode ni večja od 20 %. Suha jabolka ne smemo takoj spakirati. Nekaj časa moramo počakati, zaradi izenačenja vlage v masi. V tem času prenehajo biti krhki in postanejo gibljivi in primerni za pakiranje in shranjevanje.

Vir: ŠKOF, D. in J.ŠKOF : Sušenje sadja in vrtnin. Ljubljana : Samozaložba, 1994

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook