Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SUŠENJE KAKIJEV

Kaki je sadež, kateremu v preteklosti niso posvečali veliko pozornosti. Raste predvsem na območju Primorske in Goriške regije. Naši trgovski centri pa žal množično uvažajo kakije iz Španije in Italije. Suhi kakiji so specialiteta, katere lahko brez večjih težav nasušimo.

Pri nas gojimo malo sort kakijev, ki pa jih lahko sušimo na več načinov. Med drugim lahko posušimo delno zrele ali zrele plodove, bolj debelo ali tanjše narezane. Vsi suhi kakiji se med seboj razlikujejo po okusu in barvi. Ni dobro, da sušimo preveč zrele kakije, saj se ti lahko med sušenjem preveč razlezejo. Razrežemo jih na štiri dele, vendar se spodnji del ne sme prerezati. Na lese jih postavljamo pokonci in jih pri temperaturi 50 stopinj celzija sušimo najmanj tri dni. Obstaja pa tudi možnost, da sušimo tudi plodove, ki so prerezani samo na pol. Je pa res, da se ti potem sušijo malo dlje.

Kakiji med sušenjem še zorijo, potemnijo in spremenijo okus. V sušilnico jih lahko damo še v neužitni trpkosti, ko je njihova barva še svetlo oranžna. Danes lahko suhe kakije dobimo skoraj v vsakem večjem trgovskem centru. Je pa res, da kvaliteta ni povsod enaka, na kar moramo biti pri nakupu zelo previdni. V kolikor imajo belkaste lise, jih ne kupimo, saj to pomeni, da so lahko med sušenjem plesneli.

Pravilno posušeni kakiji so lahko izjemno dober prigrizek. Pravilno narezane kakije lahko dodamo kosmičem, rožičevem pecivu, sadnem kruhu in še marsikje ga lahko uporabimo. Lahko pa jih uživamo tudi povsem sveže, ko seveda dovolj dozorijo.

Odlično vplivajo tudi na našo prebavo in na razmere v debelem črevesju. So vir karotenoidov.

Vir: CORTESE,D in R. Terpin : Suho sadje, zelenjava, zelišča in gobe. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2003

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook