Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SUŠENJE SMOKEV

Smokve so sadeži ki pri nas niso ravno zelo pogosti. Lahko jih uživamo sveže ali pa posušene. Spadajo med najbolj hranilne vrste sadja in so zelo dobrega okusa. Največ se jih poje pozimi in spomladi, saj jih je takrat na voljo največ.

Vedno več ljudi se odloča, da smokve posušijo kar sami doma. Za sušenje moramo uporabiti zrele jesenske sorte. Tiste, ki pa so bolj sočne je najbolje, da jih pojemo kar sproti in jih ne sušimo. Najbolj racionalno je, če jih posušimo tako, da jih prerežemo na pol. Res pa je, da bodo v tem primeru nekoliko bolj trde.

Ponudba smokev je zelo raznovrstna in široka. Nekatere imajo višjo ceno, nekatere pa seveda nižjo. Nekatere so izjemno dobre kakovosti, nekatere pa lahko vržemo samo stran. Če jemo kupljene moramo vedno pogledati njihovo zunanjost in notranjost. Lahko so črvive ali pa imajo kakšne druge napake. Priporočljivo je, da preden smokev pojemo, da jo tudi razpolovimo.

V Sloveniji se prodaja predvsem grške in turške suhe smokve posušene so lahko na različne načine, vendar pa vse na soncu. Med sušenjem jih nekateri položijo v slano vodo in jih nato delno razpolovljene tudi posušijo. Najbolj kakovostne so tiste, ki so velike, mehke in suhe. Vendar je take na trgu zelo težko dobiti.

Smokve so lahko izjemno dober prigrizek, ki je lahko tudi zdravilen. Vsebujejo tudi veliko rudnin, pomagajo nam pri prebavi in presnovi. Logično je, da so tiste, ki so posušene doma bolj kvalitetne. Kupljene pa svojo kvaliteto pokažejo šele, ko so v vodi. Veliko pa je tudi peciv in sladic v katerih lahko smokev uporabimo kot sestavino ali dodatek. Včasih so bolj množično kot danes pridelovali tudi žganje iz suhih smokev. Kjer pa to še počnejo, to sadje namočijo v vodo ter nato pustijo kvasovkam, da opravijo svoje delo. Iz prevretka zatem skuhajo pravo žganje.

Vir: CORTESE,D in R. Terpin : Suho sadje, zelenjava, zelišča in gobe. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2003

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook