Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SUŠENJE V ZIDANIH SUŠILNICAH

Že pred mnogimi leti so poznali majhne zidane sušilnice. Pravijo celo, da so jih poznali že pred prvo svetovno vojno, saj so prav takrat postale prepoznavne in so jim ljudje začeli posvečati pozornost, saj je bilo to nekaj novega. Takrat je bilo tudi veliko ljudi lačnih in niso imeli kaj jesti, zato so vsi iskali kje bi si še lahko pridelali kakšno hrano sami. In prav zato so začeli sušiti sadje v zidanih sušilnicah, katere so si največkrat naredili kar sami.

Tudi v Sloveniji so začeli take sušilnice graditi med drugo svetovno vojno. To je bilo obdobje, ko je skoraj vsem tudi pri nas primanjkovalo hrane in se je moral vsak znajti po svoje. To so bili izjemno težki časi.

Še danes gradijo nekateri zelo podobne sušilnice, kot so jih v preteklosti. Podobne so si po videzu in funkcionalnosti. Današnje sušilnice pa imajo veliko prednost pred starejšimi, gledano po gradbeni in tehnološki zasnovi. Vendar se vsako stvar, da še izboljšati in popraviti.

Glavne napake, ki jih delajo nekateri pri gradnji so te, da naredijo slabo prezračevanje sušilnih zaprtih prostorov. Tam se sadje ne suši, temveč se samo kuha, kar pa ni dobro. Tiste sušilnice, ki dovajajo sveži zrak in odvajajo paro iz sušilnega prostora pa so najboljše sušilnice.

Sušilnica mora imeti ovelbano kurišče, ki naj bi bilo zgrajeno tako, da ne uhaja dim v sušilne komore nad kuriščem. Tam so tudi lesene lese, na katere pa položimo sadje za sušenje. Paziti moramo, da sloji sadja niso preveč debeli. Med sušenjem moramo lese menjavati tako, da damo zgornje na spodnja mesta in obratno. Sušenje pa moramo tudi spremljati. Tisti, ki prej postanejo suhi jih poberemo, ostale pa še nekaj časa pustimo.

Pri samem kurjenju moramo veliko pozornosti posvetiti tudi temperaturi sušilnih komorah. Tam je priporočljivo, da imamo nameščene termometre, da tako lahko stalno spremljamo temperaturo. V preteklosti so najpogosteje kurili sušilnice s suhimi hrastovimi panji.

Vir: ŠKOF, D. in J.ŠKOF : Sušenje sadja in vrtnin. Ljubljana : Samozaložba, 1994

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook