Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – SVETLIN, POTONIKA IN PROSO

SVETLIN

Ima izjemno lepe in dišeče cvetove, ki se razcvetajo v rožnati in rumeni barvi. Najbolje uspevajo v rahli senci ali na soncu ter v bogatih in hkrati odcednih tleh. Nekateri pa rastejo celo med peskom, kar je kar malo nenavadno. Zanimivo pa je to, da je posamezen cvet odprt le en dan. Opisujemo torej zelo priljubljeno vrsto trajnic, ki so načeloma nezahtevne. V naših vrtovih gojimo več vrst svetlinov. Misurski svetlin zraste v višino cca 20 cm. Ima rumene cvetove, ki se začnejo popoldne zapirati. Ta vrsta cveti vse poletje. Sadimo ga lahko med drugim tudi v peščena tla. Snežni svetlin je kratko živeča trajnica, ki zraste do višine cca 30 cm. Je izjemno močne rasti, njegovi cvetovi pa se odpirajo čez celo poletje. Grmičasti svetlin je gručasta trajnica, ki v višino zraste cca 40 cm. Na koncu stebla se razvijejo veliki rumeni cvetovi. Posebnost pri tej vrsti so rdeči popki. Cvetijo podnevi in imajo zelo lep in prijeten vonj. To vrsto uporabljajo tudi cvetličarji kot rezano cvetje. Na splošno svetline sadimo na cvetlične grede v družbo različnih trajnic.

POTONIKE

Potonike so izjemno priljubljene trajnice, ki so zelo udomačene v kmečkih vrtovih. Značilne so po lepih listih in še lepših cvetovih. Pri nas je to zelo poznana vrsta trajnic. V naravi je lahko razširjenih kar od 25 pa do 45 vrst grmov. V nadaljevanju se bomo omejili in opisali zelnate potonike. Najbolje uspevajo na svetlih mestih, lahko pa tudi v rahli senci. Za rast potrebujejo odcedna in bogata tla. ne prenesejo pa zastajanje vode v tleh. Zelo je pomembno, da jih ne sadimo pregloboko in tudi presajati jih ne smemo preveč pogosto. Da se popolnoma razrastejo potrebujejo kar nekaj let, lahko morda tudi 5 let. So trajnice, katere imajo dolgo življenjsko dobo in izjemno lepo dišijo. Tiste rastline, ki so visoke pa potrebujejo tudi dodatno oporo. Vrste potonik med seboj razlikujemo predvsem po listih. Zanimivo je to, da se pri vseh sortah cvetovi proti večeru zaprejo. Gojimo pa veliko število križancev, podatki pa kažejo, da poznamo kar 5000. Ti se razlikujejo po barvi, velikosti in obliki cvetov. Najbolj zgodnje sorte zacvetijo že konec meseca aprila.

PROSO

Tukaj opisujemo eno izmed najbolj simpatičnih okrasnih trav. V naravi je raste več kot 470 vrst enoletnic in trajnic, katere rastejo v puščavah, savanah in po gozdovih. Najbolje uspeva na sončnih legah in v bogato zemlji, ki pa mora biti odcedna. Slabo pa prenaša zimsko mokroto. Je visoka in šopasta trava, katera se v primerni zemlji dokaj hitro razrašča. Cvetovi so rdečkasto rjave barve. To je dolgo živeča trava, ki nima prevelikih zahtev. Tudi tukaj poznamo več različnih sort. Heavy Metal ima sivo modre liste in ima rožnate cvetove. V višino lahko zraste tudi do 120 cm. Prairie Skies je nekoliko višja in je modre barve. Rehbraun ima zelene liste in ima zelo lepo jesensko barvo. Zraste do višine 1 metra. Shenadoah zraste do višine 120 cm in ima čudovite vinsko rdeče liste. Na terenu se dobro ujamejo z ostalimi trajnicami. Nižje rastoče sorte pa lahko med drugim posadimo tudi v posode ali v primerna korita.

 

 

Vir: STRGAR,S : Sto trajnic na Slovenskem. 1.izdaja. Ljubljana : Prešernova družba, 2007

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook