Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – TERENSKO JAHANJE

Jahanje je zelo udobno in prijetno, še posebej če jezdimo po gozdnih poteh. Ponekod obstaja pravilo, da je potrebno imeti jahalni izpit, če želimo jezditi v naravi. Obstaja namreč velika razlika med jahanjem v naravi in jahanjem v zaprtih prostorih. Tudi konji se tam obnašajo drugače. Zunaj so konji bolj živi, se sprostijo, se pa načeloma hitreje prestrašijo. Priporočljivo je, da novi jahači ne jezdijo sami. Konji se v družbi obnašajo drugače, bolj pozitivno.

Ko pa se konja navadimo in on nas lahko jahamo samostojno. Obstaja več vrst jež. Nekateri jezdijo hitreje, nekateri pa počasneje. Konja se ne sme prekomerno izčrpati. Tudi hitrost moramo prilagoditi konjevemu stanju, predvsem v fizičnem smislu. Tudi podlaga jezdenja vpliva na utrujenost konja ob jezdenju. Na mehkem in gladkem terenu se konj manj utrudi. Konji ne marajo makadamskih cest, saj le te uničujejo konjske noge.

Konja moramo zelo dobro poznati, predvsem njegove kretnje. Če konj hrbet napne in iztegne nogo, nam da znak, da bo uriniral. Pri terenskem jahanju se moramo pri vzponu nagniti naprej in se hkrati oprit na kolena. Ko pa se spuščamo navzdol po hribu, naj konj iztegne vrat. Potrebno se je nagniti naprej in ga tako usmerjati. Pri jezdenju je zelo pomemben tudi počitek.

Če je konj prepoten, hodite ob njem, dokler se ne posuši. Med daljšo ježo naj si tudi odpočijejo. Konji so zelo občutljivi na veter.

Za jahanje pa moramo imeti tudi primerno obleko. Ta naj bo čim bolj udobna. Vsebuje naj tudi jahalne hlače, škornje in jahalno čelado. Pri jezdenju po glavnih cestah obstajajo za konja in jahača tudi določena pravila. Jahati je potrebno v isti smeri kot gre promet. Prednost pred konjem imajo motorna vozila. Jahanje na avtocesti je strogo prepovedano. Prav tako se ne sme jahati na poteh, ki so namenjene pešcem in kolesarjem. Priporočljivo je uporabljati jezdne poti ali druge podobne steze. Prepovedano je jahati čez njive, ki se obdelujejo.

V nekaterih deželah morajo jahači imeti izpit za jahanje. Ta dokument morajo imeti pri ježi vedno s seboj. Taka pravila imajo med drugimi tudi Nizozemci. Prav tako je potrebno imeti tam izpit za konjsko vprego, če želi voziti voz ali kočijo.

VIR: HERMSEN, J. et.al. Konji in konjeniški šport. Ljubljana : Prešernova družba, 1998

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook