Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – TEŽAVE S KONJEVIM HRBTOM

Težave s hrbtom imamo lahko ljudje kot tudi živali. V naslednjih stavkih bodo opisane težave glede hrbta s katerimi se lahko sooča konj.

Vzrok za težave s hrbtom pri konjih so zunaj hrbta. Bolečine se na začetku kažejo v nespecifični simptomatiki in takrat je zelo težko postaviti diagnozo. Je pa zelo pomembno, da hrbet konja ustrezno in dovolj treniramo. Kjer vzrok za te bolečine tiči v strukturah hrbta imenujemo primarne težave. V to skupino bolečin sodijo še: deformacije hrbtenice in hrustančne spremembe.

Zelo pomembno pa je, da znamo prepoznati simptome, kateri nas opozarjajo, da nekaj ni v redu z njim. Da ima težave s hrbtom lahko opazimo, če je brez volje, slabo razpoložen in se ne more dovolj previti. Če tega ne opazimo dovolj zgodaj se lahko bolečine samo še stopnjujejo, kar je popolnoma enako kot pri človeku. V kolikor skupaj s strokovnjakom ugotovimo, da s konjem nekaj ni v redu je dobro, da ga odpeljemo na preiskave na kliniko. Bolnišnična terapija lahko obsega sistematično zdravljenje, fizioterapijo in sistematičen trening. Večina težav, ki jih imajo s hrbtom je sekundarne narave.

Konj pa ima lahko težave tudi z križnićno-črevnim sklepom. Ta brezosni sklep povezuje zadnji del trupa prek kolčnih kosti s križnico, ki pa je del hrbtenice. Ta predel mora biti namreč zelo stabilen, da lahko zdrži prenos sile. Sklep obdaja izjemno veliko vezi. Te težave se lahko pojavijo hkrati s težavami v tilniku in zatilju. Če imamo bolečine v hrbtu si pred tem ne smemo delati utvar, da to ni tako pomembno. To velja tako za človeka kot tudi za žival.

Simptomi so lahko odpor do dela, premalo zamaha, neenako stopanje, bolečine v hrbtu in nesproščenost. Najprej je potrebno poiskati vzroke. Preiskava lahko poteka z otipom ali ultrazvokom. V terapijo pa lahko spadajo protivnetna zdravila in zdravila, katera učinkujejo na vezi. Obstaja pa tudi homeopatska metoda za zdravljenje takih težav pri konju. Pri ponovnem zagonu konja moramo biti pazljivi in zelo potrpežljivi.

Redno gimnasticiranje lahko boleči predel okrepi, da se bolezni ne ponovijo. Če konj preveč časa počiva se mu lahko težave s hrbtom ponovijo. Kot je bilo že omenjeno večino težav s hrbtom leži zunaj hrbta. Konje, ki imajo težave s hrbtom moramo vseskozi dobro opazovati. Povzročitelji bolečin so lahko težave z zobmi, šepanje, neprimerna jahalna oprema, slaba oskrba, notranje bolezni in še mnogo stvari.

Konji s težavami v hrbti lahko dokazano razvijejo izjemno dobro lastno dinamiko. Pri konju, ki ima kratek korak in je nesproščen je vzrok bolezni zelo težko odkriti.

VIR: RUSBULDT. A. et.al. Moj konj je zbolel-kaj zdaj? 1. natis. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2009

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook