Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – TIMIJAN

Ime timijan izhaja iz besede thumon, ki pomeni pogum. Svoje čase nazaj so se v timijanu kopali vojaki, na plesih pa so si ga fantje dajali v pivo.
Timijan je nedvomno en izmed najmočnejših naravnih antiseptikov in antibiotikov. Če res pomaga pri pogumu ne moremo trditi, vsekakor pa ponuja dezinfekcijo in krepi zdravje.

Timijan so v zgodovini rabili za preprečevanje širjenja kuge in drugih nalezljivih bolezni, zato je timijan znan tudi kot »antibiotik revežev«.

Timijan je trajnica, poznamo ga tudi pod imenom materina dušica, ki pa je zgolj ena izmed vrst timijana. Vrtni timijan, ki ga poznamo kot začimbo, je učinkovit pri lajšanju kašlja in je načeloma še bolj učinkovit od materine dušice.

Kaj vsebuje timijan?

Odvisno, o katerem timijanu govorimo, kajti obstaja cel rod rastlin, ki vsaka zase vsebujejo različna eterična olja z različnimi kemotipi (timol, karvakrol, linalol, geraniol, tujenol-4, p-cimen), ki nastanejo kot posledica pogojev rasti. Ob eteričnih oljih pa timijan vsebuje še triterpenske kisline, rožmarinsko kislino, flavonoide in saponozide.

Kako deluje timijan?

Prebavila
Osnovna lastnost timijana v zvezi s prebavili je, da razkužuje, lajša krče, pospešuje izločanje sluzi in prebavnih sokov. Timijanov čaj je blagodejen za prehlajen želodec, vneto črevo in v primeru driske. Odganja tudi gliste.

Dihala
Priporočljiv je, kadar smo prehlajeni, posebej učinkovit pa je pri bronhialnih težavah (širi skrčene bronhije) in pri blaženju kašlja. Njegovo eterično olje razkužuje in redči sluz.

Sečila
Če imamo težave s sečili, lahko izkoristimo razkuževalne lastnosti timijana.

Zobje in dlesni
Timijanova tinktura (alkoholni izvleček) je učinkovita v primeru parodontoze, vnetja dlesni in pri zobobolu. V razredčenih oblikah lahko za te težave uporabimo tudi eterična olja.

Sklepi in mišice
Pri revmatizmu dajemo na boleče mesto obkladke ter sesekljan in pregret timijan. Koristi tudi, če v kopel dodamo močan poparek (čaj).

Lepota
Ker timijan razkužuje in pomirja, je priljubljen tudi v kozmetiki. Iz njega lahko skuhamo čaj in si z njim speremo lasišče. Če imamo prhljaj, si naredimo poparek timijana in rožmarina, v primeru aknaste kože pa ga uporabimo za umivanje.

Sodobna znanost o timijanu

Antiseptično, antibakterijsko in antiglivično delovanje.
Primeren za zdravljenje bolečega in vnetega žrela in ustne sluznice (protimikrobna ustna higiena).
Primeren , če imamo težave z dihalnimi potmi.
Vročinska stanja in kolike.
Timijan je ekspektorant in deluje na povečano izločanje bronhialne sluzi.
Antioksidativno delovanje (najmanj 16 vrst timijana).
Protitumorne lastnosti za različna rakava obolenja.
Zaščitno delovanje proti aflatoksinom, saj so se pokazale pomembne izboljšave jetrnih tkiv ter drugih krvnih in biokemičnih testnih parametrov.
Protiglivično delovanje na kandido in aspergilus in tudi na druge patogene glive.
Timijan vsebuje številne spojine, ki varujejo srce, znižujejo visok krvni pritisk in holesterol ter zavirajo razvoj ateroskleroze.

Nevarnosti pri uporabi

Uporaba zeli je varna, pri eteričnih oljih je potrebna večja previdnost. Eterično olje se odsvetuje osebam, ki imajo težave s ščitnico. Če eterično olje uporabljamo na koži ali sluznici, lahko povzroči draženje.

Uživanje timolnih izvlečkov v obliki zdravilnih pripravkov lahko povzroči bolečine v trebuhu, pa tudi bruhanje. Lahko zavre dihanje in delovanje srca, zato izvleček ni primeren za osebe z oslabelim srcem in visokim krvnim pritiskom, prav tako tudi ne osebe z akutnimi in s kroničnimi boleznimi prebavil.

V času nosečnosti in dojenja je priporočljiva zmerna in previdna uporaba eteričnega olja.

 

VIR : http://www.mojezdravje.net/timijan/

ZANIMIVOST – TIMIJAN

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook