Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – TURŠKI ALI LAŠKI FIŽOL

Ta fižol izvira iz južnega predela Čila in Srednje Amerike. Raste tudi do nadmorske višine 1800 m. Gojimo ga v zmernem pasu kot enoletnico, ki pa zraste tudi do 3 metrov v višino. Načeloma se ga goji kot okrasno rastlino, saj ima zelo lepe cvetove, ki so sveži. Pripravimo si ga pa lahko tudi v solati ali pa jih jemo kuhane, pri čemer jim moramo odstraniti nitko. V koreninah tega fižola je veliko škroba. Načeloma prevladuje prepričanj, da je strupen, vendar ga nekateri kljub temu uporabljajo.

Pri tem fižolu stroki potrebujejo najmanj 100 dni, da se razvijejo. Najbolje uspeva pri temperaturah od 14 do 19 stopinj celzija. Če sta temperatura in vlaga višja se stroki ne razvijajo tako, če rastlin ne posadimo v senco. Na območjih, kjer je mrzlo in piha veter jih sadimo na sončne lege.

Dobro uspeva predvsem na rodovitnih in globoko obdelanih tleh. Je manj občutljiv na mraz, zato tudi kali pri nižjih temperaturah. Sadimo ga konec aprila ali pa v začetku maja. Medvrstni razmik naj bo od 60 do 80 cm. Tam kjer pa je zemlja slaba, naredimo 20 cm globok jarek, kamor nasujemo kompost, damo plast zemlje in nato posadimo seme. Na en ar se porabi od 2 do 3 kg semen. Semena so debela zato je teža 1000 semen cca 1,5 kg.

Ta fižol se ne prenaša, zato ga je treba kolobariti. Šele po štirih letih ga lahko ponovno posadimo na isto mesto. Kjer so tla slaba je priporočljivo, da jih prekrijemo s slamo ali pokošeno travo, saj s tem pripomoremo k temu, da os tla bolj vlažna, kar pozitivno vpliva na količino pridelka.

Stroke začnemo obirati 13 do 17 tednov po sajenju. Dozorele stroke trgamo v septembru, je pa priporočljivo, da jih večkrat trgamo. Stroke posušimo v prostoru, ki je dovolj zračen in jih ročno zluščimo posušeno seme pa shranimo.

Vidimo lahko koliko različnih vrst fižola poznamo in ga vzgajamo. Prav je, da ne sadimo in pridelujemo samo tradicionalnih vrst, ampak kdaj poskušamo posaditi še kaj novega kaj drugačnega. Izplača se poskusiti.

 

Vir: ČERNE, M. : Stročnice. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 1997

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook