Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – V MOLZIŠČU

Nekateri rejci uživajo med molžo, saj je takrat tišina in mir. Živali so takrat sproščene, zato takrat lahko lažje ugotovimo ali so krave zdrave ali so mogoče bolne. Nemirne so takrat, ko jih je strah. Če jih molze več oseb, je zelo pomembno, da poznamo vse podatke o njih. Začetniki pa potrebujejo kar nekaj časa, da se naučijo opazovati stvari, ki jih vidimo v molzišču. Zelo pomembno je, da se naučimo rutine. Vedno je potrebno preveriti prve curke mleka, polnost vampa, skočne sklepe in parklje. Pozimi mora biti molzišče toplo, poleti pa hladno. Nikakor pa ne sme biti prepiha.

V času molže ne smejo biti živčne, zato moramo skrbno opazovati njihovo obnašanje. Ponekod v molzišče vstopajo po istem zaporedju, to pa predvsem zaradi socialne hierarhije. Če krava ne pride na molzišče takrat, ko je na vrsti, nam s tem da znak, da nekaj ni v redu. Pri molži moramo z njimi ravnati previdno in ne preveč grobo. Če tega ne upoštevamo, lahko pride celo do poškodb, kar pa si nobeden ne želi.

Vse lahko mirno in brez težav zapustijo molzišče. Ostri in hrabri zavoji so območja, ki so tvegana za živali, saj lahko pride do poškodb. Pomembno je, da je molzišče na najvišji točki. Znak, da je krava nemirna so hitri gibi in poskakovanje.

Namestitev molzne enote, molža in odstranjevanje molzne enote mora potekati brez težav in zapletov. Če imamo miren molznik, krave težko opazijo proces molže. Če brcajo to pomeni, da nekaj ni v redu. Med molžo nam lahko večkrat dajejo vtis, da so omotične, vendar so le zelo sproščene in umirjene. Običajno takrat prežvekujejo, ali pa pijejo vodo, če jim jo seveda nudijo.

Poleg vsega tega je zelo pomembno, da so čiste. Čistoča in dobra higiena preprečujeta nastanek številnih bolezni. Če so krave stalno umazane, le stežka opazimo spremembe v stopnji čistoče. Umazane vime povečujejo možnost za nastanek mastitisa. Umazani parklji pa so znak, da je na rešetkah veliko iztrebkov.

Med samo molžo so skočni sklepi v višini oči. Molzišče je dobro mesto za pregled. Če v čredi opazimo večje število poškodb je nujno, da takoj ukrepamo. Kmet mora pozornost nameniti tudi obliki parkljev. Nepravilne oblike se pojavijo zaradi neenakomerne rasti in neenakomerne obrabe parklja. Na mesec parkelj zraste za približno pol centimetra.

Mleko, ki se ga izmolzi je potrebno tudi oceniti. Prvi curki odprejo seskov kanalček in odplaknejo bakterije. Nato pa mleko ocenimo. Mastitično mleko vsebuje več soli od normalnega. Pokazatelj mastitisa je električna prevodnost. V kolikor prepozno ugotovimo, da ima žival mastitis in ga prepozno zdravimo to povečuje možnost prenosa okužbe na druge živali.

Za seske je molža zelo intenziven postopek. Dober molzni aparat in zdravi seski sta predpogoja za uspeh.

Vir: HULSEN, J., Č. Praprotnik in F. Marlenn : Kravji znaki. Ljubljana : Kmečki glas

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook