Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – VELIKI GALGANT

Mali in veliki galgant gojijo predvsem zaradi aromatičnih korenin, zaradi začimb in za potrebe v zdravilstvu. Prič je bila ta rastlina omenjena leta 550 našega štetja. Beseda galanga izvira iz kitajščine in pomeni«blagi ingver iz Koja«.

Gre se za zelnato trajnico z oranžnim mesom in rumenkasto belimi gomolji. Stebla lahko zrastejo tudi do višine 2 metrov. Ima liste, ki so temnozelene barve. Plod je skoraj enak kot je rdeči strok. danes gojijo veliko vrst velikega galganta, čeprav mali velja za nekoliko bolj kakovostnega. Rastlino razmnožujemo tako, da semena posejemo v lončke s šotnim materialom. Skrbeti moramo, da je kompost vseskozi vlažen, če ni, ga moramo zalivati z mlačno vodo. Sadike presadimo na prosto, ko so dovolj velike in, da jih lahko sploh primemo. Na subtropskih območjih pa lahko semena sejemo tudi na prostem. Gomolje delimo spomladi, ko so novi poganjki dolgi cca 3 cm.

Najraje uspeva na sončni legi ali v delni senci. Potrebuje odcedno prst, ki pa mora biti bogata s hranilnimi snovmi. Vedno mora imeti na voljo dovolj preperelega komposta. Gredo moramo ves čas skrbno pleti in jo vzdrževati. Galgant lahko torej gojimo v posodah, ogrevanem steklenjaku ali plastenjaku. Biti mora na voljo dovolj svetlobe. Temperatura ne sme biti nižja kot 15 stopinj celzija.

Gomolje lahko začnemo pobirati po 3 do 4 letih. Ob koncu rasti jih izkopljemo in odstranimo dozorele gomolje, mlade pa moramo presaditi. Najbolje je, da ga uporabimo takoj, ko ga izkopljemo. V hladnem prostoru ga sicer lahko hranimo teden dni, lahko pa ga celo zamrznemo. Tudi to rastlino lahko napadejo razni škodljivci ali bolezni. Predvsem je najbolj aktualna rdeča pršica. Če to bolezen dovolj hitro opazimo lahko pridelke še rešimo. Znaki za to bolezen pa so pikice, lise in bronasti nadih.

V tej rastlini je sredstvo , ki deluje razkuževalno. Eterično olje preprečuje otekanje in uravnavo prebavo. S kašo iz gomoljev se lahko zdravi razne okužbe. Zanimivo je, da prav v Rusiji z gomolji malega galganta odišavljajo liker in čaj. Iz gomoljev pa pridobivajo zeleno in rumeno barvilo.

Če želimo gomolj uporabiti tudi v kulinariki ga moramo najprej oprati in olupiti. Surovega in narezanega uporabljajo v malezijski in indonezijski kuhinji. Iz njega pa lahko pripravimo tudi marinado. V tajski kuhinji ga imajo raje kot ingver.

VIR : BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999ZA

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook