Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOST – VODNJAČA

Podatki kažejo, da so to rastlino gojili že v letih 7000 pred našim štetjem. Prvi naj bi jih gojili v Južni Ameriki, čeprav naj bi izvirala iz Afrike. Uspeli pa so dokazati, da semena te buče lahko vzklijejo tudi, če jih namakamo v morski vodi in sicer več kot sedem mesecev. Do danes so razvili kar dosti različic te buče z ozkim vratom. Gre se za bujno vzpenjačo ali plazečo enoletnico. V višino zraste do 10 metrov, kar je zelo veliko. Listi so široki in so jajčaste oblike. Njeni plodovi so svetlo zeleni ali rumenkasto beli. Meso je spužvasto in je bele barve. Za rast potrebuje temperature od 20 do 30 stopinj celzija in pa veliko sonca. Raste tudi na območjih z toplim podnebjem in zmerno vlago. Obvezno pa moramo rastline speljati ob oporo.

Razmnoževanje poteka tako, da semena čez noč namočimo v mlačni vodi. Potem jih posadimo v gričke na razdaljo 30 cm. V gričkih je priporočljivo, da je veliko preperelega gnoja. Semena pa lahko posadimo tudi na gredo v rastlinjaku. Ko se razvijejo sadike jih presadimo.  Vodnjača najbolje uspeva v rodovitni zemlji, ki pa mora biti odcedna. Stebla speljemo ob oporo, na voljo pa imamo več možnosti.

Najboljši pridelek da v toplem podnebju, kjer pade veliko padavin. Lahko pa uspeva tudi v bolj suhem območju, vendar moramo potem rastne površine dovolj zalivati. Ko nastopi sušno obdobje te rastline rastejo izjemno hitro. V enem dnevu lahko zrastejo tudi do 60 cm, kar je zelo veliko. Kjer imamo na voljo dobre pogoje, jo lahko gojimo skozi celotno leto.

Koledar oskrbe :

  • POMLAD- seme posejemo v ogrevan rastlinjak
  • POLETJE- stebla speljemo ob oporo, rastline redno zalivamo in po potrebi tudi gnojimo.
  • JESEN- na hladnejših območjih pobiramo zrele buče.

Kjer so hladnejša območja sadimo semena 6 do 8 tednov pred zadnjo zmrzaljo. Tla v rastlinjaku moramo vseskozi vlažiti, lahko tudi večkrat na dan. Tlom moramo zagotoviti tudi dovolj preperelega gnoja. Zelo pomembno je, da je kompost ves čas vlažen. Je pa pomembno, da ne zalivamo z ledeno mrzlo vodo, temveč, da zalivamo z mlačno vodo. Če že sadimo v rastlinjaki je bolje, da to naredimo v lončkih, saj bo tako rastlina dala več pridelkov. Plodovi se razvijejo po 3 do 4 mesecih. Pobiramo jih torej 70 do 90 dni po sajenju oziroma takrat, ko niso še povsem zreli.

Načeloma je to rastlina, ki je zelo odporna na bolezni in škodljivce. Lahko pa jo napadejo bela mušica, antraknoza ali sadna gniloba. Ima pa ta rastlina tudi zdravilne učinke. Meso okoli semen spodbuja izkašljevanje in deluje kot sredstvo za odvajalo. Sok iz plodu uporabljajo kot sredstvo proti plešavosti. V kombinaciji z sokom od limete lahko pomaga pri mozoljih.

VIR : BIGGS, M. : Zelenjava. Ljubljana : DZS, 1999

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook