Sadjarstvo objavil

ZANIMIVOST – VRTNO ORODJE ZA SADNA DREVESA

Vsak vrtnar lahko iz izkušenj pove, kakšno orodje je potrebno uporabljati na sadnem vrtu. Ni priporočljivo kupovati poceni orodij, saj ti ne bodo služili dolgo in bomo morali kmalu spet kupovati nova. Bol priporočljivo je, da kupimo kvalitetna orodja, saj jih bomo lahko uporabljali mnogo dlje.

Za sadovnjake poznamo dva tipa škarij, kleščate in vzvodne. Kleščate imajo na sebi le eno rezilo, nasproti pa je kovinski kos. Tudi vzvodne imajo le eno rezilo, nasproti njega pa je nameščena kovinska čeljust. Kvalitetne vzvodne škarje lahko prerežejo tudi močne veje. Škarje pri sadjarstvu v večini uporabljamo za rezanje dreves. Zanimivo je, da so razvili tudi že takšne, ki so prilagojene za desničarje in levičarje.

Debelejših vej pa s škarjami ne moremo odrezati. V ta namen so že pred mnogimi leti razvili ročno žago za rezanje vej. Taka žaga nam omogoča, da lahko režemo veje tudi na težko dostopnih mestih. Pri nameščanju na lestvi pa nas ne ovira, tako kot bi nas lahko motorna žaga.

Veliko ljudi,predvsem starejših, ima željo, da bi si svoja sadna drevesa sami cepili. To pa ni tako nemogoče, le orodje moramo imeti in se malo podučiti o tem. Za cepljenje potrebujemo predvsem kvaliteten nož, s katerim lahko tudi popravljamo rane, ki jih je lahko povzročila motorna žaga. Nož ima lahko tudi zakrivljeno rezilo.

Med pomembno orodje pa spada tudi brusni kamen. Tega uporabljamo samo občasno in sicer za ostrenje rezila škarij. Uporabiti moramo hrapav kamen.

Visoke veje lahko dosežemo le z ustreznimi lestvami. Lestve pa potrebujemo tudi za cepljenje in morebitno obiranje. Danes imamo na voljo veliko materialov iz katerih izdelujejo lestve, vendar je najbolj zanesljiv aluminij.

Lopate rezače s posebnim ročem uporabljamo za sajenje ali prekopavanje drevnin. Tudi tu se izplača kupiti lopate iz kvalitetnega materiala, ker jih bomo lahko dolgo uporabljali. Tudi kramp pride prav pri drevninah, saj lahko z njim rahljamo tla, ki so zbita in izkopavamo, če je to potrebno. Tudi samokolnica je nepogrešljiv del orodij. Uporabljamo jo lahko prav pri vseh omenjenih opravilih.

Zgoraj so navedena vsa glavna orodja za vzdrževanje sadnih dreves. Seveda pa je na voljo še veliko pripomočkov, ki pa so nekoliko manj pomembni.

Vir: HIMMELHUBER, P., A. MAČEK in K. KLADNIK : Sadovnjak. 1.izdaja, 1. Natis. Ljubljana : DZS, 2011

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook