Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – VZGAJANJE BONSAIA

Bonsai lahko preživi več človeških rodov, kar je njegova prednost. Je pa zelo pomembno, da mu vsak dan posvetimo nekaj časa. Vsak letni čas zahteva drugačno obravnavo, kaj, kdaj in kako ukrepati pa boste izvedeli v naslednjih odstavkih. Tudi bonsaij ne more preživeti brez vode, to nam mora biti jasno. Od mnogih dejavnikov je odvisno koliko jih zalivamo. Med glavne pa sodita stadij rasti in vreme.

Pozimi potrebujejo bonsaji, ki živijo na prostem zelo malo vode, malo več kot je dežja. Drevesa v hiši moramo redno pregledovati. V tem času bonsai skoraj nič ne raste.

Pomlad pa je izjemno nevaren čas. Takrat začnejo rasti listi in poganjki, zato se poveča potreba po vodi. Ko bonsaj porabi vodo ga moramo ponovno zaliti. Ne sme biti brez vode.

V poletnih dneh moramo to rastlino temeljito zalivati vsaj enkrat na dan. Priporočljivo je zgodaj zjutraj ali pa pozno zvečer. Če pa je potreba pa to storimo obakrat. Če imamo bonsai v hiši ga moramo še bolj redno zalivati, saj potrebuje več vode.

V jesenskem obdobju se v drevesu pojavijo kemične spremembe, saj listje odpada in nastopi doba počitka. Takrat se potreba po vodi bistveno zmanjša. Preveč vode lahko rastlini škodi in korenine lahko začnejo gniti. Za zdravo rast mu moramo dodajati hranila. V splošnem lahko uporabimo kar splošno gnojilo, ki je primerno za večino dreves. Redno ga dodajamo prva dva meseca. Vsem listopadnim bonsaijem koristi, če jim ob pravem času odstranimo nekaj listja, da izgublja manj vode z izhlapevanjem. V hujši zimi moramo bonsaije zavarovati pred mrazom. Temperatura, kjer se nahaja ne sme pasti pod 0 stopinj.

Bonsaij pri nas ni razširjen, zato je prav, da ga pričnemo spoznavati in ga mogoče kupiti še za sebe. Poskusite.

Vir: SWINTON,A. et.al. Bonsai. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1995

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook