Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – ZAKAJ REDITI OVCE IN KOZE

Ovce in koze so lahko izjemno koristne živali, vendar pa moramo vedeti, da nam prinašajo tudi določene stroške. To nam mora biti zelo jasno. Danes živi na svetu okoli milijardo ovac in 750 milijonov koz. Te lahko najdemo skoraj v vseh podnebnih območjih.

Koze in ovce pa imajo kar nekaj skupnih lastnosti, vendar pa se po drugi strani med seboj tudi razlikujeta. Obe vrsti spadata k najstarejšim pasmam človekovih domačih živali. V Evropi poznamo ovce že približno 10.000 let. Sprva so jih redili zato, da so iz njih pridobivali meso in kožo. V svetu pa danes poznamo okoli 600 pasem ovac. Od tega jih 40 gojijo tudi po Evropi. Donos mesa so v 18. Stoletju poudarjali tudi Angleži. Njihove pasme so križali tako, da so dobili mesne pasme.

Nekje v istem obdobju so na Nizozemskem začeli poudarjati pomen mleka teh živali. Danes v splošnem poznamo ovce za prirejo mleka, ovce za prirejo mesa in pokrajinske ovce. Pomen ovčje volne se je v preteklosti zmanjševal in temu niso namenili veliko pozornosti. Vedeti moramo, da je proizvodnja izdelkov lahko mnogo cenejša od izdelkov, ki jih pridelamo doma. Tega namreč ne delamo serijsko, zato pa je tak produkt logično dražji. Z ovčjo volno se ne da kaj prida zaslužiti. Ovčje meso in mlečni izdelki pa postajajo vedno bolj iskane surovine. Glede na število prebivalcev, tako pri nas kot tudi po svetu je zanimanje za take produkte še vedno premajhno.

Koze so udomačili že pred več kot 10.000 leti. Sprva so jih redili samo zaradi mesa, kože in usnja. Zelo znano je namreč kozje mleko, ki je tudi zelo zdravilno in uporabno. To mleko so uporabljali že stari Egipčani. Za rejo koz je potrebno imeti bistveno manj zemlje kot pa za ovce. Pasejo se lahko praktično povsod. Nekateri so imeli koze tudi zato, da so jim te na nek način vzdrževale krajino. Pasme domače koze, ki jih danes poznamo še ne obstajajo dolgo. V Evropi je poznanih več kot 110 različnih pasem in veliko oblik križanja.

Tako ovce kot tudi koze v zgornji čeljusti nimajo sekalcev. Koza ima pokončen rep, ovca pa ima visečega. Ušesa ovc in koz so lahko glede na pasmo zelo različna. Zanimivo je to, da lahko iz položaja ušes ugotovimo kakšno je zdravje živali ter kako so razpoložene. Koze imajo lahko brado, lahko pa tudi ne. Nekoliko je to odvisno tudi od pasme.

Vir : FREITH, B in J. Vejnovič : Ovce in koze. Ljubljana, Kmečki glas : 2010

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook