Zanimivosti objavil

ZANIMIVOST – ZALIVANJE IN SPLOŠNA NEGA TRAT

Trata predvsem v obdobju od pomladi do jeseni ne sme čutiti pomanjkanja vlage, če želimo, da se razvije lepa zelenica. Na prepustnih tleh pričnemo zalivati če nekaj dni zapored ni dežja. Vsako ročno zalivanje mora biti temeljito opravljeno. Vlaga mora prodreti vsaj 15 cm v globino. Tako zalivanje moramo ponoviti vsak teden enkrat.

Vodo moramo dovajati zelo nežno in na čim bolj naraven način. Na trati nikakor ne sme nastati poplava. Za zelo majhno trato lahko uporabimo škropilnico s posebnim nastavkom ali pa zalivalno cev, ki ima na sebi razpršilnik. Teh pa je na trgu zelo veliko. Je pa pomembno, da pri zalivanju pokrijemo prav vse dele trate. Le tako bo lahko celotna trata lepa. Vemlo, da korenine potrebujejo zrak, da lahko rastlina posledično uspeva, čisto isto pa velja za trave. Na tratah, kjer se več hodi je trava bolj potlačena. Posledica tega so potlačene površine, kjer pa je dovod kisika h koreninam veliko počasnejši.

Danes poznamo veliko mehaničnih načinov za prezračevanje površin. Kjer trata leži na peščeni podlagi lahko branamo kar ročno, in sicer kar z žičnato metlo. To so grablje, ki imajo dolge jeklene zobe. Poleg funkcije rahljanja pa opravlja tudi funkcijo priprave trat na dognojevanje. Kjer pa potrebujemo bolj globoko prezračevanje, tam uporabimo posebne vile. Za večje trate pa imamo na voljo tudi žebljičaste valje, ki pa ne delujejo dobro na ilovnatih tleh. Ko je trata pobranana in prebodena odstranimo grude prsti in pripravimo ustrezno mešanico, ki jo pometemo po trati. Zapolniti moramo vse vdolbine.

Trato moramo tudi redno gnojiti, zalivati in prezračevati. Zraven pa moramo opravljati še manjša dodatna opravila. Redno moramo zapolnjevati vdolbine, ki so bolj globoke kot 2,5 cm. Ko zapolnimo luknje, te mase potem ne pohodimo, temveč jo pustimo, da jo utrdita dež ali pa zalivanje.

Trata pa lahko vdira tudi na bližnjo cvetlično obrobo. Če se nam to zgodi moramo z ostrim rezalnikom trato spodrezati nazaj v prvotno obliko.

 

Vir: BECKETT,K. et.al. Trate. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1995

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook