Zanimivosti objavil

ZANIMIVOSTI – KANADSKA RENETA IN KOKOSOVA ORANŽNA RENETA

Kanadska oblike renete je nastala kot nenačrtovan sejanec. Po nekaterih podatkih naj bi izviral iz Francije, vendar večjih dokazov za to ni. V Evropo pa so ga prinesli iz Kanade. Pri nas to sort jabolk velikokrat poimenujemo kar pariški rambur in jih uvrščamov razred ramburnih renet. Njeni plodovi so načeloma bolj ploščate oblike s precej rjasto zunanjostjo. Ima značilno rast, kjer razvije široko krošnjo s izjemno vodoravnimi vejami.

Je bujne rasti z dokaj velikimi listi. Drevesa imajo na sebi liste še pozno v obdobje jeseni. Plod je dokaj velik, ploščat in i izrazitimi petimi rebri. Pecelj je dokaj kratek, debel in močno dlakav. Plod ima v sebi drobnozrnato meso. To sorto moramo obirati v začetku oktobra.

Kanadska reneta je bila pri naših sajdarjih zelo cenjena in spoštovana sorta. Pri skladiščenju je zelo odporna in trpežna, zelo pa je primerna tudi za predelavo za različne namene. Je pa res, da je to sorta, ki nekoliko manj obrodi, kot bi si želeli. Pri nas je najbolj razširjena na območju Tunjic nad Kamnikom.

Kokosova oranžna reneta sodi med stare angleške sorte. Pri nas je poznana pod imenom kokosova oranževka. Uvrščamo jo v nadrazred renet in naprej v razred zlatih renet. Za te je značilno, da so njeni plodovi zlato rumene barve. To nam pove, da je to zelo kakovostna sorta.

Njeni plodovi so načeloma precej rjasti. Ta sorta ni bujne rasti, njeni listi pa so majhni in ozki, z tankimi vejicami. Dobro uspeva na dobro prehranjenih in rodovitnih tleh. Plodovi te sorte so ploščate oblike. Zorijo v prvem obdobju septembra in je že kmalu potem ko jo oberemo primerna za uživanje. Meso je rumenkaste barve in drobnozrnate, renetne strukture.

Slabost te sorte pa je, da zelo hitro poka in je nagnjena k hitremu gnitju. Kljub temu, da je veliko sort, je ta obdržala svoj krog kupcev in oboževalcev. Veliko po njej povprašujejo tudi v tujini.

Vir: Jabolko na dan : od starih sort do novih receptov. Ljubljana : Založba Kmečki glas, 2009.

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook