ZANIMIVOSTI O MALINAH

Načeloma so maline v vrtovih nekoliko manj pogoste kot pa jagode. Maline so precej višje, pred ptiči pa jih je težko zavarovati. Maline je potrebno vsako leto zaščititi in tudi obrezovati.

Se pa maline zelo dobro zamrzujejo. Maline rodijo od 8 do 12 let. Maline pozno cvetijo, zato pri njih ni nevarnosti, da bi prišlo do pozebe. Gojimo jih lahko tudi v višjih legah, saj uspevajo tako v hladnih kot tudi vlažnih poletjih. Najbolj priljubljene so sorte, ki zorijo poleti. Zgodnje sorte lahko začnemo obirati v začetku junija.

Vsekakor pa morajo maline rasti na zemljiščih, kjer voda ne zastaja. Če tam ni narejene drenaže je priporočljivo, da naredimo dvignjeno gredo. Malin ne smemo ista mesta saditi 7 let ali več. Za maline pa potrebujemo tudi opore. To so lahko leseni koli ali pa tudi kakšni stebri in močnejše žice. Pri nakupu sadik moramo biti previdni, da ne kupimo okužene sadike. S poznimi sortami lahko sezono malin podaljšamo tja vse do pojava prvih slan. Te sorte moramo obrezovati po drugačnem sistemu kot pa tiste, ki zorijo poleti. Načeloma pa imajo jesenske sadike manj pridelka.  Najbolj uspevajo na območjih, kjer je podnebje blago.

Maline so zelo prijetno in enostavno jagodičevje. Je pa res, da jagode rodijo prej in dajo večji pridelek. Tudi tu pa nam lahko težave povzročajo ptiči in  virusi. Pri sajenju novih sadik moramo paziti, da je sadika odporna proti listnim ušem. Poletne sorte malin so najbolj razširjene. Plodovi se oblikujejo na rozgah prejšnjega leta. Zelo pomembna pri vsem tem pa je tudi opora in varstvo pred ptiči. Sorte, ki zorijo jeseni so nekoliko manj razširjene. Rodijo nekje med prvimi slanami. Zaželjeno je, da jih zavarujemo pred ptiči, vendar to ni nujno.

Za sajenje malin je potrebna zavetna lega, saj lahko rozge poškodujejo vetrovi. Maline imajo najraje sonce, prenesejo pa tudi malo sence. Raste v tleh, kjer ni preveč organskih snovi, in so tla nekoliko kisla. Voda v tleh, kjer raste malina ne sme zastajati. Tla je priporočljivo prekopati vsaj en mesec pred sajenjem. Takrat lahko odstranimo še plevel in dodamo kompost ali preperel gnoj.

Maline so nasad, ki je zelo žejen. Predvsem v njihovi prvi sezoni jih moramo skrbno zalivati. Tla morajo biti vlažna. Še posebej takrat ko se maline debelijo. Z rednim okopavanjem lahko zatiramo plevel. Ustrezen čas za zastiranje pa je marec. Nevaren škodljivec za maline pa je malinar. Maline škropimo takrat ko se začnejo barvati rožno.

Maline obiramo takrat ko so popolnoma obarvane. Plodove moramo potegniti dol narahlo, saj morata pecelj in čep ostati na rozgi. Plodove moramo pregledovati vsak dan, saj začnejo zelo hitro plesneti. Za zamrzovanje so najbolj primerni plodovi, ki še niso zreli.  Sadike lahko vzgajamo tudi iz lastne korenike, vendar le, če so rozge zdrave. Je pa načeloma razmnoževanje dokaj enostavno. Odstranimo poganjke, ki jih nato posadimo v oktobru ali novembru.

(VIR: knjiga Sadje,Dr. D.g. Hessayon, Ljubljana 1994)

S.P.

Komentarji so onemogočeni.

Iskanje

Facebook