Zelenjadarstvo objavil

ZANIMIVOSTI – ZELJEVKE

Zeljevke se zelo pogostokrat pojavljajo na naših vrtovih in imajo kar nekaj tujih imen. Pri nas so to zelje, brstični ohrovt, strniščna repa in podzemna koleraba. Je pa potrebno vedeti, da niso vsi listi užitni. Gre se torej za zelo pomembne vrtnine, ki pri nas zelo dobro uspevajo, saj jim nudimo ustrezne pogoje. Že od nekdaj velja ta zelenjava za hrano, ki je bila in je pri nas še vedno zelo pomembna. V zadnjih desetletjih so vzgojili veliko novih kvalitetnih sort zelja.

Zeljevk ne smemo nikoli saditi na isto gredo več kot tri leta. V kolikor tega pravila ne upoštevamo, se lahko v tleh razmnožijo bolezni in škodljivci. Jeseni tla prekopljemo. Vedno pa morajo imeti korenine na voljo dovolj prostora za vsrkavanje vode tudi iz bolj globokih plasti. Ta zelenjava potrebuje zelo čvrsto podlago, kar pa pomeni, da mora od prekopavanja pa vse do saditve miniti kar nekaj mesecev. Ta čas se zemlja dobro usede. Apen pa potresemo le, če se pokaže potreba za to.

Rastline moramo presajati pravočasno. To moramo storiti previdno in kakovostno. Zelo rade pa jih napadejo tudi kakšne bolezni ali škodljivci, zato moramo že ob prvih znakih takoj ukrepati, da se izognemo nevšečnostim.

Greda se mora nahajati na sončnem in zavetnem mestu. Tla morajo biti dovolj rodovitna in obogatena z kompostom. Površino potlačimo, da tako zapolnimo vse praznine, previdno pregrabimo in posadimo po navodilih.

V jesenskem času moramo mesto, kjer bodo rastle zeljevke temeljito prekopati in jim dodati tudi kompost. Spomladi nam tal ni potrebno prekopati, ampak površino samo poravnamo in pregrabimo. Tla moramo trdno preteptati. Sejanci so za presajanje dovolj veliki po 5 do 7 tednih po sajenju. Dan pred presaditvijo moramo gredo s sejanci še zaliti. Sejance pazljivo izkopljemo tako, da na koreninah ostane čim več prsti. Izkopljemo jih samo nekaj naenkrat in korenine prekrijemo, da se te ne posušijo. Pri saditvi moramo upoštevati pravilno globino. Prst ob sadikah potlačimo z rokami.

Takoj po sajenju vsako sadiko posebej zalijemo ob steblu. Na zalivalki naj bo nameščena razpršalka s katero zagotovimo bolj kakovostno zalivanje. V kolikor pa je ob sajenju vreme zelo vroče, je dobro,da sadike prekrijemo s časopisnim papirjem, tla pa moramo še toliko bolj zalivati.

Vir: HESSAYON, GERALD, D., A. DERMASTIA in M.POVŽ : Zelenjava. Ljubljana : Založba Mladinska knjiga, 1997

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook