Vrtnarstvo objavil

Zavod Raznolikost

Povpraševanje mnogih ljubiteljev vrtov je že preseglo ponudbo okrasnih in uporabnih rastlin naših vrtnih centrov, zato se mnogi obračajo na tuje specializirane vrtnarije, ki ponujajo ogromno število vrst in sort. Le malo pa jih dobro razišče domačo ponudbo, tudi tisto malo bolj »skrito«. Eden od takih kotičkov slovenske ponudbe nenavadnih rastlin je tudi Zavod Raznolikost.

Zavod, ki ga vodi gospodična Petra Sladek, se nahaja v vasi Krka na Dolenjskem. Že ime nam izda, da je namen le-tega ohranjati in spodbujati pestrost ter prepoznavati bogastvo raznolikosti živalskih in rastlinskih vrst pri nas ter drugje. Petra s svojo neprofitno dejavnostjo tako omogoča spoznavanje raznoterih zelišč, okrasnih rastlin, botaničnih redkosti,… hkrati pa ponuja možnost, da si večino teh rastlin tudi kupimo, preizkusimo svoje veščine pri vzgoji in morebiti tudi pri uporabi npr. v kulinariki. Še posebej hvalevredno je, da gre del prihodka od prodanih rastlin za zavetišča za živali. Poleg samih sadik njihova vrtnarija ponuja tudi semena, za bogatenje zbirke pa so pripravljeni tudi na menjavo, kar le še potrjuje odprtost in prijaznost te institucije.

Čeprav vso ponudbo rastlin najdemo na njihovih spletnih straneh, pravi občutek za raznolikost v njihovi zbirki dobimo le ob osebnem obisku. Petra ima ogromno znanja in ne le predstavi posamezne rastline, pač pa zraven pove tudi kakšno zanimivo informacijo s sveta etnobotanike, botanike, kulinarične rabe in podobno. Najprej vas popelje mimo velikega števila lončnic, eksotičnih cvetlic, nenavadnih zelišč, kot je npr. sivka, ki diši po origanu, meti, ki diši po jagodah,… Obiskovalec se ne more načuditi ogromnemu številu mesojedih rastlin, ki zbujajo pozornost z nenavadnimi mehanizmi za lovljenje žuželk, čudnimi oblikami in zanimivimi cvetovi. Svoj prostor so našle tudi kakteje, ki v ličnih lončkih zasedajo svoj del rastlinjaka. Seveda ne manjkajo tudi tropske orhideje, ki skupaj z bromelijevkami in mahovi preraščajo  veliko deblo z vejami in ustvarjajo skoraj avtentičen košček pravega tropskega deževnega gozda.


Poleg botaničnega vrta s preko 800 rastlinskimi vrstami je del zavoda tudi precej obsežen vivarij, ki je namenjen živalim iz toplih krajev, večina le-teh pa je bila posvojena oz. podarjena. Ena od dejavnosti zavoda pa je tudi vzreja nekoč skoraj izumrle celjske kokoši. Gre za edino slovensko pasmo staro 300 let in le s približno 1300 rejnimi živali.

Obiske sprejemajo ob sobotah in nedeljah med 9:30 in 18:00 uro oz. po predhodnem dogovoru. Za vse druge informacije si oglejte spletne strani www.raznolikost.si

Matic Sever

 

Morate biti prijavljeni za komentiranje.

Iskanje

Facebook